BIST 9.916
DOLAR 32,47
EURO 34,79
ALTIN 2.442,77
HABER /  DÜNYA

Televizyondan müzik dinleten işletmeciye ceza

Adana’da iş yerinde televizyondan izinsiz müzik dinlettiği gerekçesiyle hakkında dava açılan kafe işletmecisi, 10 ay hapis cezasına çarptırı...

Abone ol

Adana’da iş yerinde televizyondan izinsiz müzik dinlettiği gerekçesiyle hakkında dava açılan kafe işletmecisi, 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ceza, 6 bin lira para cezasına çevrildi.
Alınan bilgiye göre, geçen şubat ayında kent merkezinde polis, Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği (MÜ-YAP) ve Müzik Yorumcuları Meslek Birliği (MÜYORBİR) temsilcisi avukatlar ile birlikte kafeteryalarda televizyondan ve radyodan müzik açarak, müşterilerine dinleten iş yerleri hakkında tutanak düzenledi.
Daha sonra tutanak düzenlenen kafeterya sahipleri hakkında, ’Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na muhalefetten 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.
Yargılandığı Adana 3. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından 10 ay hapis cezasına çarptırılan ve bu cezayı 6 bin lira para cezasına çevrilen kafeterya sahiplerinden Yunus Demiroğlu, “Müzik kanalı açık olduğu için tutanak tutuldu. Bir süre sonra mahkeme kağıdı geldi. Müzik kanalı dinleterek gelir elde ediyormuşuz. Ne geliri olacak ki ? O zaman müzik kanallarını şifreli yapsınlar. Önceden uyarı yapılabilirdi. Ama bütün esnafa ceza yazmışlar. 7 tane MÜYOBİR var. Her biri bin TL istiyor. 7 bin TL’yi esnaf nasıl verecek? Bundan sonra müzik yayını yapmam. Televizyonu bile kaldırdım. Biz kafeteryaya görüntü amaçlı katmıştık. Onun ne geliri olabilir ki?” ifadelerini kullandı.
Bir başka ceza yiyen iş yeri sahibi Ferdi Demiroğlu ise artık kafeteryalarda müzik yayını yapmadıklarını belirterek, “Bir gün arkadaşlar geldiler. Bu kanalların yasak olduğunu söylediler. Bizde yazdıklarını imzaladık. Ama bize ceza geleceğini düşünemedik. Böyle bir yasak olduğunu bilseydik televizyonu açmazdık. Yasak olan bir şeyi neden yapalım” dedi.
Herkesin kafeteryaya eğlenmeye geldiğini ifade eden Ferdi Demiroğlu, “Genç çocuklar müzik dinlemeyip de ne yapacak. Burada ilahi okuyacak halimiz yok. Müşteriler ‘neden müzik açmıyorsunuz?’ diyor. Bizde yasak olduğunu söylüyoruz” diye konuştu.
(İHA)