BIST 10.277
DOLAR 32,29
EURO 34,75
ALTIN 2.387,01
HABER /  GÜNCEL

Telekomda şaşırtan iddia!

Türk Telekom'un Oger'e devrinde hesap kesiminde zamanlama hatası yapıldığı iddia edildi.

Abone ol

Devlet Denetim Elemanları Derneği Başkanı Atılay Ergüven, Türk Telekom'un devrinde Hazine'ye kalması gereken yaklaşık 600 milyon YTL'nin Oger Telekom'un kasasına girdiğini iddia ederek, Oger Telecoms'un Telekom'un yüzde 55'ine vereceği 1.310 milyar doların yarısından fazlasının da bu yöntemle şirkete peşinen ikram edildiğini ileri sürdü.

Aylık yayınlanan siyaset ve toplum dergisi Kırmızı Çizgi'nin Mart ayı sayısında Türk Telekom'un devrinde 600 milyon YTL'nin Oger'e kaldığı iddia edildi. Dergiye açıklama yapan Devlet Denetim Elemanları Derneği Başkanı Atılay Ergüven, Türk Telekom'un devrinde zamanında hesap kesimi yapılamadığından Türkiye genelinde 45 günlük yüklü kontörün Oger Telecoms'a kaldığını söyledi.

Ergüven ayrıca, 1 Ekim ile 14 Kasım arasıda hesabı yapılmayan tek kalemin, telefon görüşme ücretleri olmadığını, data ve kiralık kanal ücretlerinin de alıcı şirkete bırakıldığını iddia etti. Bu nedenle rakamın 600 milyon YTL'nin de üzerinde olduğunu belirten Ergüven, "Aslında bu para devirden önceki alacakları kapsamadığından Hazineye aktarılması gerekmektedir. Ancak, para devletin kasası yerine şirketin cebine girmiştir" dedi.

Uzmanlara göre, bundan sonra özellikle geriye dönük, bir kontör hesaplaması oldukça zor. Zira, Türkiye genelindeki santrallerin yarısından fazlasının elektronik santral olması işlemi zorlaştırıyor. Santrallerin tümü dijital olsaydı, geriye dönük bir kontör ücreti hesaplaması yapmak mümkün olacaktı. Türk Telekom'dan adının açıklanması istemeyen bir elektrik elektronik yüksek mühendisi, geriye dönük hesaplamanın ancak yaklaşık gelirler göz önünde bulundurularak yapılabileceğini kaydetti. Buna göre, 45 günlük geriye dönük kesin rakama ulaşmak zor son 14 günlük kontör ücretini belirlemek ise adeta imkansız.

Aynı yetkili, "Bu hesabın devir öncesi yapılması gerekiyordu. Kontör hesabı yapılmış olsaydı ara bir fatura çıkartılması ya da tahsilatın bu ay içinde Hazineye ödenmesi gerekirdi. Türkiye genelindeki tüm santrallerde ortalama 15 günlük kontör miktarı 180 trilyonu buluyor. Buradan yola çıkarsak, 45 günlük telefon görüşme ücreti 540 trilyon olur. Diğer gelirlerde buna eklenirse rakam daha yüksek olur" şeklinde konuştu.

Adının açıklanmasını istemeyen Telekom üst düzey yetkilisi ise 45 günlük kontör hesaplanmasının yapılıp yapılmamasının çok da önemli olmadığını bildirdi. Muhasebe literatüründe 14 Kasım diye bir vergisel veya tahakkuk dönemi olmadığını aktaran yetkili, dolayısıyla paranın Kasım ayı sonunda kasaya girdiğini ifade etti. Yetkili, "14 Kasım'a kadar kontör sayımını yetiştiremeyen ünitelere de biz 'beklemeyin, sayımı yapmanız da çok önemli değil' dedik. Niye? Zaten ben geliri 365'e bölüp kar hesabı yapacağım. 1 Ocak 14 Kasım arası gelirin yüzdü yüzünü Hazine'ye aktaracağım. 15 Kasım-31 Ocak arası geliri de yüzde 55'e 45 olarak bölüştüreceğim" açıklamasında bulundu.