BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Tek tıkla ekonomi gündemi

Ekofinans'la ekonomi gündemi başlıyor. Türkiye ve dünyanın önde gelen ekonomi haberlerini sizin için derledik.

Abone ol

Yeni Türk Ticaret Kanunu'nu irdelendikçe, altından ağır yaptırımlar çıkıyor. Hürriyet' yazarı Şükrü Kızılot, işadamlarını hapse götürecek "yanlış" bir uygulamayı daha gün yüzüne çıkardı.

"Levha" denilince akla ilk gelen "vergi levhası" oluyor. Oysa Şükrü Hoca'nın sözünü ettiği levha "vergi levhası" değil. Zira "vergi levhası"nın asılma mecrubireyeti kalkalı çok oldu. Eskiden olsa 180 TL'lik ceza ile karşı karşıya kalabilirdi esnaf.

Peki hangi levha asılmasa işadamlarını hapse gönderiyor?

Hürriyet'in usta kalemi Şükrü Kızılot'ün sözünü ettiği levha, "Ticaret ünvanı" ile ilgili levha. Asılmazsa veya iş yerinin görülebilir bir yerdinde okunaklı bir şekilde yazılmazsa 3 yıldan iki yıla kadar hapis cezası gelebilir.

Bir de para cezası var. Şükrü Kızılot'un da dediği gibi "şaka gibi" gelebilir ama hem hapis hem de para cezası gerçek. Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun 39/2, 51/2 ve 38/1'inci maddeleri bu cezalar açıkça görülüyor. 

Dikkat "Ticaret Ünvanı" levhanızı asmadıysanız, hem hapis hem de 73 bin TL para çezasına çarptırılacaksınız haberiniz olsun.

MEMURİYETTE YAŞ SINIRI KALKIYOR MU?

HABERİ OKUMAK İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİNİZ...

 [PAGE]

2 milyon memurun merakla beklediği toplu sözleşme görüşmeleri devam ederken müzakerenin detaylarına ulaşıldı.

Dünkü görüşmelerde alt hizmet kollarının tüm istekleri konuşulurken birçok alanda da müjdeli haberler çıktı.

Takvim toplu sözleşme masasındaki tüm ayrıntılara ulaştı. İşte gündeme alınan konular:

* Eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfındaki personelin ek ödeme oranlarının 50 puan (314 TL) artırılması.

* Üniversite öğretim elemanlarının ek ödeme oranlarının 310 TL artırılması.

* Öğretim elemanlarının üniversite ödeneğinin 410 TL artırılması.

* Öğretmenlere her yıl başında verilen hazırlık ödeneğinin artırılması.

* Yüksek lisans ve doktoralı öğretmene ek ders ücreti ödenmesi.

* Atalamalarda yaş şartının kaldırılması.

* Askerliğini yedek subay olarak yapan öğretmenlerin OYAK kesintilerinin iadesi.

* 2005'ten sonra görev yapanlara 1 derece verilmesi.

* Araştırma görevlilerinin birinci dereceye yükseltilmesi.

* İlksan üyeliğinin zorunluluktan çıkartılması.

* Yükseköğretim kurumlarındaki itfaiye personelinin genel idare sınıfına alınması.

* Üniversitelerde 50/d'ye göre görev yapan araştırma görevlilerinin 33/a kapsamında atanmaları.

TAŞERON MÜJDESİ

Çalışma Bakanı Faruk Çelik, toplu sözleşme toplantısının dünkü açılışında 14 Mayıs günü genele ilişkin taleplerin değerlendirilmesine başlanacağını ve ayrıca 14'ünde kamu işveren heyetinin teklifini de heyete takdim edeceklerini belirtti. Bakan Çelik, katıldığı TV programında ise taşeron firmalara bağlı işçilerin sorunlarının da çözüleceğini söyledi. "Yıllık izinleriyle, maaşlarıyla ilgili sıkıntıları var. 14 sorunu tespit ettik" diyen Çelik, tüm sorunları bu dönemde çözeceklerini söyledi. Toplu sözleşme görüşmeleri bugün devam edecek.

MEMURLARIN ZAM TEKLİFİ MASAYA GELMEDİ!

HABERİ OKUMAK İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİNİZ...

[PAGE] 

Faruk Çelik, memurları şaşırtarak, kamu işveren heyetinin, zam teklifini 14 Mayıs’ta vereceğini söyledi. Memurların iş kollarına ilişkin taleplerinin görüşüldüğü toplantıda, hizmet kollarının talepleri masaya geldi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik “14 Mayıs’ta kamu işveren heyetinin teklifini de takdim etmiş olacağız. Mayısın 16 ve 17’sinde ise hem hizmet kolların hem genele ilişkin tabloyu birlikte değerlendirmiş olacağız” dedi. Memur konfederasyonları ise 1-2 güne zam teklifini öğrenmeyi beklediklerini belirterek şikayetlerini dile getirdi. KESK Genel Başkanı Lami Özgen, “Ayın 14’ünde önümüze acele bir taslak getirilecek ve 21’inde zorunlu imza dayatılacak. Bu kabul edilebilir değil” dedi.

TATİLDE ERKEN REZERVASYON TUZAĞI!

HABERİ OKUMAK İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİNİZ...

 [PAGE]

Aylar öncesinden tatil planını belirleyip erken rezervasyon yaptıran tatilcilere erken rezervasyon şoku.

Erken rezervasyon yaptırıp tatile gidenlerden henüz planı yapmayanlara uyarı: “Erken rezervasyon daha pahalıya patlıyor!”

 Yaz aylarının gelmesi ile birlikte yılın yorgunluğunu üzerlerinden atmak isteyenler planları yapmaya başladı bile. Erken rezervasyon yaptıran tatilciler Şikayet Portalı Şikayetvar’a gönderdikleri şikayetlerle tatile çıkmamış olan tatilcileri uyardı. Buna göre fiyatları araştırmadan tatile çıkmayın.

 Erken rezervasyon denildiğinde akla ilk olarak ucuz gelmektedir. Tatil döneminden çok önce yapılan rezervasyonlar ile normalde ödenen miktardan daha az ödeme yapılır. A.A. tarafından Şikayetvar’a gönderilen ise akıllarda soru işareti bıraktı. “Erken rezervasyon daha pahalıya geliyor” diyen şikayetçiler yaşadıklarını şöyle dile getirdiler:

 Kazanç Değil Zarar

 “2011 yaz ayında Bodrum'da yapmak için turdan ayarladım. Tatilinde ücretini rezervasyon sırasında ödedim. Fakat tatilin ortasındayken arkadaşlarımız da bizimle aynı otelde kalmak istediler ve aynı gün arayıp rezervasyon yaptıklarında benim aldığım fiyattan yaklaşık yüzde 20 gibi daha ucuz bir fiyata konakladılar. Toplam için ödenen paraya baktığımda çok ciddi zararda olduğumu gördüm. Dolayısıyla yapıldığında herhangi bir kazanç olmadığını, hatta zarar olduğunu söyleyebilirim.”

 Daha Pahalıya Patlıyor!

 “Kış ortalarında yaz tatili için turdan ailece ayarladık. Her şeyin ödemesini yaptık. Erken rezervasyon yaptırdığımız için karlı olduğumuzu düşündük. Birkaç ay sonra arkadaşlar bizimle yapmak istediklerini belirttiler. Bende yaptırdığımı kendilerine daha pahalıya geleceğini söyledim.  Arkadaşım yaz başında oteli aradı ve bizim kış aylarında ayarladığımız fiyatın altında fiyat ile tatili ayarladı. Bana indirimi değil bindirimi yapılmış.”

ALTIN 4 AY ÖNCESİNİN FİYATINA GERİLEDİ!

HABERİ OKUMAK İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİNİZ...

 [PAGE]

Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı 4 ayın en düşük seviyesine geriledi. Dün 1.605,66 dolardan kapanan altının onsu bugün 1.589,97 liraya gerileyerek ocak ayı başındaki seviyelerine döndü.

Altın 1.565 dolar seviyelerinden başladığı ocak ayını 1.738 dolardan şubat ayını 1.696 dolardan mart ayını 1,667 dolardan, nisan ayını ise 1.664 dolardan kapatmıştı.

Uluslararası piyasalarda altının onsu şu dakikalarda 1.589 dolardan işlem görürken, altının aylık bazdaki değer kaybı yüzde 3'ü buldu.

BABACAN: EKONOMİYİ DENGEDE TUTUYORUZ!

HABERİ OKUMAK İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİNİZ...
[PAGE]
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2012 yılında gösterdikleri yüzde 4'lük büyümenin Avrupa içinde oldukça büyük bir rakam olduğnun söyledi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ''2012 yılında eskiye kıyasla yüzde 4'lük bir büyüme var. içinde oldukça yüksek bir büyüme oranı ama bizim açımızdan önceki 3 yıla kıyasla daha düşük bir büyüme. Burada sürdürülebilirliği sağlamaya ve ekonomiyi yeniden dengeye oturtmaya çalışıyoruz'' açıklamasını yaptı.

Bütçe açığı var

İşte Bacan'ın yaptığı açıklamalar:

Türkiye'de bütçe açıkları ve kamu borçlarının düşük. Dolayısıyla vergilerin Türkiye'de düşük seviyede kalmasını bekliyoruz. Hatta seçilen bazı alanlarda sektörlerde bütçemiz elverdikçe vergi oranlarını aşağı çekmeye çalışacağız. Bazı alanları öncelikli olarak belirledik. Önümüzdeki birkaç sene içinde bu düzenlemeler yapılacak. 

Yoksullukla mücadele

Şu anda Türkiye'de kişi başına günlük 1 dolar seviyesinde yaşayan hiç kimse yok. Dünya nüfusunun yüzde 22'si bu eşiğin altında... 

Vergi artmayacak

Vergi konusunda bugün için kesinlikle yeni bir değerlendirme söz konusu değil, mevcut vergi oranlarının aynen devam edecek, ilerideki değerlendirmelerde farklı gelişmeler olursa açıklayacağız.

Üretici ve tüketici olumlu düşünüyor

Biz bir takım tedbirler aldık. İç talebi tatmin edebilmek için...Bankalar, tüketiciler oldukça olumlu düşünceler içindeler. Üreticiler de oldukça olumlu düşünceler içindeler. Herkes mutlu, büyüme var, yatırımlar var, iyi bir karlılık var ama tasarruflarımız yeterli seviyede değil. Tasarruflarımız bu büyümeyi yatırım hamlesini destekleyecek seviyede değil. 

Vergi farkları daraltılacak

Binek otomobil ile hafif ticari arasındaki vergi farkını daraltmak amacıyla hafif ticari araçlarda yüzde 5'lik bir vergi artışına gittik. Hafif ticari araç diye satılan bazıları zaten binek otomobil olarak kullanılıyordu. Biz şu anda gelişmeleri izliyoruz. İnsanlar eğer binek otomobil istiyorsa, hafif ticari araç alıp da koltuk koyup binek otomobil gibi kullanmayacak. Dolayısıyla sektörün tümüne bakmamız lazım. Tümüne bakıp gelişmeleri izleyeceğiz. İleride gerekirse adımlar kuşkusuz atılabilir. Ama bugün için verilmiş bir kararımız kesinlikle yok.

BANKA HESABINIZI KONTROL EDİN!

HABERİ OKUMAK İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİNİZ...

 [PAGE]

Bankalarda 10 yıldır işlem görmeyen paraların alınmasına yönelik süre 15 Mayıs'ta doluyor. Bu tarihe kadar alınmayan paralar ise TMSF'ye devredilecek.

Türkiye'de faaliyet gösteren bankalarda son 10 yılda unutulan hesaplar için hak sahipleri 15 Mayıs'a kadar ilgili bankalara başvurabilecek. 15 Mayıs tarihine kadar hak sahiplerince alınmayan tutarlar gelir kaydedilmek üzere TMSF'ye devredilecek.

Tasarruf Mevduatı ve Sigorta Fonu'nun (TMSF) internet adresinden 1 Şubat-30 Nisan tarihleri arasında sorgulama yapılması gerekiyor. Sorgulamayı yaptıran hak sahiplerinin 10 gün içerisinde ilgili bankaya başvurması şart, aksi takdirde unutulan mevduatlar fona devredilecek. 

Listeler kuruluşun www.tmsf.org.tr adresindeki sitesinde yer alıyor.

KÖPRÜ VE OTOYOLLAR PARA BASTI!

HABERİ OKUMAK İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİNİZ...

 [PAGE]

Türkiye'de, bu yılın dört ayında köprü ve otoyollardan 111 milyon 624 bin 349 araç geçti, bu araçlardan toplam 255 milyon 523 bin 641 lira gelir elde edildi.

AA muhabirinin Genel Müdürlüğü verilerinden yaptığı derlemeye göre Nisan ayında köprü ve otoyollardan toplam 30 milyon 149 bin 980 araç geçiş yaparken, bu araçlardan toplam 69 milyon 560 bin 89 lira geçiş ücreti alındı.

Nisan ayında Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprülerini kullanan araç sayısı 21 milyon 93 bin 83 oldu. Nisan ayında elde edilen gelirin 13 milyon 79 bin 94 lirası bu araçlardan geldi. Nisan'da otoyolları ise 17 milyon 70 bin 886 araç kullandı. Geçen ay otoyollardan 48 milyon 467 bin lira gelir sağlandı.

Gelir 255 milyon lirayı aştı

Yılın ilk ayında köprü ve otoyollardan 26 milyon 378 bin 150 araç geçiş yapmış ve 60 milyon 113 bin 724 lira gelir elde edilmişti. Şubat ayında ise geçiş yapan araç sayısı 25 milyon 234 bin 34 olurken, elde edilen gelir de 57 milyon 505 bin 547 lira olmuştu. Mart ayında köprü ve otoyollardan geçen 29 milyon 862 bin 185 araçtan da 68 milyon 344 bin 281 lira gelir elde edilmişti.

Böylece yılın ilk dört ayında köprü ve otoyollardan geçen araç sayısı 111 milyon 624 bin 349 olurken, bu araçlardan elde edilen gelir 255 milyon lirayı geçti. Bu gelirlerin 79 milyon 715 bin 963 lirası Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinden elde edilirken, 175 milyon 807 bin 678 lirası ise otoyollardan sağlandı.

VERGİDE YENİ DÜZENLEME YAPILACAK!

HABERİ OKUMAK İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİNİZ...

 [PAGE]

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, vergilerin düşük seviyede kalmasını beklediklerini ifade etti. Bazı alanlarda vergi oranlarını düşürebileceklerini söyleyen Babacan, önümüzdeki yıllar içinde yeni düzenlemeler yapılacağını vurguladı.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan vergilerin Türkiye'de düşük seviyede kalmasını beklediklerini ifade ederek ''Hatta seçilen bazı alanlarda, sektörlerde bütçemiz elverdikçe oranlarını aşağı çekmeye çalışacağız. Bazı alanları öncelikli olarak belirledik. Önümüzdeki birkaç sene içinde bu düzenlemeler yapılacak'' dedi.Babacan, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen ''İstanbul'u Önemli bir Finans Merkezi'ne Dönüştürmek'' konulu konferansta yaptığı konuşmada, pekçok gelişmiş ülkede bugünlerde birtakım mali konsolidasyon baskıları nedeniyle vergilerin artmaya devam ettiğine dikkati çekerek, bankalara yüksek vergiler koymak gibi bir yaklaşımın birçok ülkedeki siyasetçiler için aslında kolay bir çıkış seçeneği olduğunu söyledi.

Türkiye'de ise daha rahat bir durumda olduklarını, bütçe açıkları ve kamu borçlarının düşük seyrettiğini kaydeden Babacan, şöyle konuştu:

''Dolayısıyla vergilerin Türkiye'de düşük seviyede kalmasını bekliyoruz. Hatta seçilen bazı alanlarda, sektörlerde bütçemiz elverdikçe oranlarını aşağı çekmeye çalışacağız. Çok da vaatkar olmak istemiyorum. Çünkü çok hassas bir konu. Bazı alanları öncelikli olarak belirledik. İlerledikçe, önümüzdeki birkaç sene içinde bu düzenlemeler yapılacak.''

''Zaten açık açık yazıyor''

Konferanstaki konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Babacan, konuşmasında bahsettiği indirimlerinin ne olduğu yönündeki sorular üzerine, vergilerle alakalı indirim yapacaklarını veya yapabileceklerini söyledikleri alanların İstanbul Finans Merkezi Projesi Strateji Belgesi ve Eylem Planı'nda zaten işaret ettikleri bazı seçilmiş unsurlar olduğunu söyledi.

Orada açık açık ''Eğer günün birinde bütçe imkanlarımız müsait olursa, o zaman şu şu alanlarda indirimleri söz konusu olabilir'' dediklerini hatırlatan Babacan, ''Ama bugün için verilmiş bir karar yok. İleriye doğru baktığımız, uluslararası piyasalarla mukayese ettiğimiz indirilebilecek alanları zaten açık açık Strateji Belgesi ve Eylem Planı'nda yazıyor'' dedi.

''Bugün için verilmiş kararımız yok''

Bir soru üzerine, hafif ticari araçlarla alakalı yüzde 5'lik artışının temel sebebinin binek otomobillerle hafif ticari araçlar arasındaki farklılığının çokluğu, yani binek otomobil yerine insanların hafif ticari araca yönelişi ve bu araçların aslında binek otomobil olarak kullanılması olduğunu anımsatan Babacan, binek otomobil ile hafif ticari arasındaki farkını daraltmak amacıyla bunu getirdiklerini hatırlattı.

Ali Babacan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Hafif ticari araç diye satılan araçların bazıları zaten binek otomobil gibi kullanılıyordu. Biz şu anda gelişmeleri izliyoruz. Değerlendirmeleri kuşkusuz yapacağız. Hafif ticarideki satışlar, binek otomobildeki satışlar nasıl? Çünkü sadece basit şekilde hafif ticari araçtan binek otomobile kayış olabilir. Bu da aslında bizim arzu ettiğimiz ve hedeflediğimiz birşey... İnsanlar eğer binek otomobil istiyorsa, hafif ticari araç alıp da koltuk koyup binek otomobil gibi kullanmayacak. Dolayısıyla sektörün tümüne bakmamız lazım. Tümüne bakıp gelişmeleri izleyeceğiz. İleride gerekirse adımlar kuşkusuz her zaman atılabilir. Ama bugün için verilmiş bir kararımız kesinlikle yok.''

''Söylentiler satışları düşürebilir''

Bu tür tartışmaların riskli olduğuna dikkati çeken Babacan, herhangi bir sektörle ilgili verginin düşeceği yönündeki söylentinin o sektördeki satışların durmasını beraberinde getirdiğini, bundan dolayı sektör temsilcileri ve ilgili herkesin konusunda çok dikkatli konuşması gerektiğini, ''vergi inecek'' söylentisi yayıldığında mevcut satışların düşebileceğini, bunun hiç kimseye faydası olmayacağını söyledi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, konuşulanların nereye gideceğini, sektörün beklentilerinin nerede nasıl değerlendirileceğinin çok dikkatli ele alınması gerektiğini ifade ederek, ''Bugün için kesinlikle yeni bir değerlendirme söz konusu değil. Mevcut oranları aynen devam ediyor. İlerideki değerlendirmelerde farklı gelişmeler olursa, zaten günü gelince açıklarız, uygularız. Hep beraber aldığımız kararları Resmi Gazete'de okursunuz'' şeklinde konuştu.

ERİK 200 LİRADAN 50 KURUŞA İNDİ!

HABERİ OKUMAK İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİNİZ...

 [PAGE]

Üreticilerin, örtü altı eriği adını verdikleri ve ilk çıktığında kilosu 200 liradan alıcı bulan eriğin kilosu 50 kuruşa düştü.

Silifke ilçesinde örtü altında ilk çıktığında kilosu 200 liradan alıcı bulan eriğin kilosu 50 kuruşa düştü. Göksu Vadisi köylerinden Keben'de Mart ayında örtü altında ilk hasadı yapıldığında kilosu 200 TL'den İstanbul'a gönderilen fiyatlarının düşmesi üreticileri sıkıntıya soktu.

Keben köyünde üretimi yapan Durhasan Buğdaycıoğlu gazetecilere yaptığı açıklamada yıllardır üretimi yaptığını belirterek, fiyatların hiç bu kadar düşmediğini söyledi.

İlk çıktığında kilosu 200 TL'den satılan eriğin şimdi talep görmediğini ifade eden Buğdaycıoğlu, ''Ağaçlardan binbir zahmetle topladığımız eriği 50 kuruşa ancak satabiliyoruz'' dedi.

Üretici Adem Gencer de fiyatların bu kadar düşmesinin endişe verici olduğunu, böyle devam etmesi halinde zarar edeceklerini söyledi.

Geçmiş yıllarda açıkta ilk hasat edildiğinde kilosu 10 TL'nin üzerinde başlayan sezonunun 1 TL'nin altına düşmeden tamamlandığını vurgulayan Gencer, ''Fiyatların bu kadar düşmesi üreticileri üzdü. Fiyatlar böyle böyle sürerse bankalardan çektiğimiz kredileri, ziraatçılardan aldığımız ilaç ve çalışan işçilerin paralarını ödeyemeyiz'' diye konuştu.

Erik alımı yapan tüccar Cengiz Yalçın ise, talep düşüklüğü nedeniyle yaşanan fiyatlarının ilk kez bu kadar düştüğünü belirterek, önümüzdeki günlerde fiyatın yükselişe geçmesi temennisinde bulundu.

Düşük fiyattan almak istemediklerini vurgulayan Yalçın, ''Bir tüccar olarak her zaman ürecilerimizin ürünlerinin para etmesini isteriz'' dedi.

Bu arada ilçeye bağlı belde ve köylerdeki 800 dönüm araziden bu yıl toplam 8 bin ton hasat edilmesinin beklendiği bildirildi.