BIST 10.256
DOLAR 32,22
EURO 34,70
ALTIN 2.449,37
HABER /  GÜNCEL

İngiltere'de Kraliçe yeni yasama dönemini açtı

Kraliçe 2. Elizabeth, Parlamento'da yaptığı konuşmada, koalisyon hükümetinin yeni döneme ilişkin planlarını açıkladı.

Abone ol

Kraliçe 2. Elizabeth, Lordlar ve Avam Kamarası'na yaptığı konuşmada, İngiltere'deki koalisyon hükümetinin yeni döneme ilişkin planlarını açıkladı.

İngiltere'de geleneksel olarak Kraliçe, kabine tarafından hazırlanan program metnini okuyarak Parlamento'nun yeni dönem oturumunu açıyor.

14 yasa tasarısı ve dört taslak içeren hükümet programı, Lordlar Kamarası'nda reformlara gidilmesi, bankaların işlevsel olarak bölünmesi, doğum izinlerinde esneklik gibi konular içeriyor.

Fakat Başbakan David Cameron ve Yardımcısı Nick Clegg, asıl önceliklerinin bütçe açığını küçültmek ve ekonomik büyümenin sağlanması olduğunu vurguladı.

Koalisyonun küçük ortağı Liberal Demokrat Parti'nin önerdiği Lordlar reformuna Muhafazakâr Parti'den bazı milletvekillerinin karşı çıkması nedeniyle iki parti arasındaki ilişkilerin gerilebileceği ve Parlamento'da bu konuda çok fazla zaman tüketileceği kaygıları dile getiriliyor.

Bu reform, Parlamento'nun üst kanadı olan 800 üyeli Lordlar Kamarası'nın küçültülmesini ve bileşiminde değişikliğe giderek atanan üyelere karşılık seçilen üye sayısının arttırılmasını öngörüyor.

Bankacılık sektöründe reformu içeren yasa tasarısı ise yatırım bankacılığı ile diğer gündelik bankacılık aktivitelerinin birbirinden ayrılmasını öngörüyor.

İletişim konusundaki tasarı, polise ve istihbarat teşkilatına kişisel bilgiler, telefon görüşmeleri ve email iletilerine girme ve paylaşma olanağı tanıyor.