BIST 10.083
DOLAR 32,41
EURO 34,79
ALTIN 2.432,75
HABER /  GÜNCEL

Avrupalı liderlerden Euro 2012'ye boykot

Avrupa liderleri eski Ukrayna Başbakanı Yulia Timoşenko'ya yapılan muameleyi protesto etmek için Ukrayna'da oynanacak maçları boykot etmeyi planlıyor.

Abone ol

Kiev'deki yeni Olimpiysky stadyumu dünyanın en pahalı spor tesislerinden biri.

Avrupalı liderlerin 1 Temmuz'da Euro 2012 turnuvasının finalini stadyum'un protokol koltuklarında birlikte izlemeleri planlanıyordu.

Ancak şimdi Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in tüm çabalarına rağmen o koltuklar boş kalacak gibi görünüyor.

Avrupa liderleri eski Ukrayna Başbakanı Yulia Timoşenko'ya yapılan muameleyi protesto etmek için Ukrayna'da oynanacak maçları boykot etmeyi planlıyor.

Euro 2012 son yılların en politize olmuş spor olayı olacağa benziyor.

Ukrayna'daki bir çok siyaset ve spor uzmanı oyunların boykot edilmeyeceği görüşünde.

Ukrayna muhalefeti de, Avrupalı liderleri spor müsabakaları yerine Ukrayna hükümetini protesto etmeye çağırdı.

Ukrayna ana muhalefet partisi lideri Arseni Yatsenuk şu anda Viktor Yanukoviç ve Yulia Timoşenko'nun ardından ülkedeki en popüler üçüncü politikacı.

Yatsenuk, Avrupalı liderleri final maçına katılmaya, ancak Ukrayna Cumhurbaşkanı'nı görmezden gelmeye davet etti.

Yatsenuk ''Bence Avrupalı liderler turnuvaya katılmalı, ancak Cumhurbaşkanı ile biraraya gelmeyi reddetmeli. Sonuçta Ukraynalıları ziyarete gelecekler, Yanukoviç'i değil'' şeklinde konuştu.

Ukrayna eski Başbakanı Timoşenko'nun destekçilerinden Boris Tarasyuk liderlerin turnuvayı boykot etmesinin çok olası olmadığını, çünkü Avrupa Birliği'nin bu konuda çok net bir tavır sergilemediğini söyledi.

Ancak Avrupa Komisyonu resmi olarak hiç bir temsilcisinin turnuvaya katılmayacağını açıkladı.

Ayrıca liderlerin turnuvaya katılmamaları durumunda binlerce futbol taraftarını hayal kırıklığına uğratmış olacakları da düşünülüyor.

Ukraynalı yetkililer turnuvada önemli olanın taraftarlar olduğunun altını çiziyor.

'Soğuk Savaş'

Yanukoviç Almanya Şansölyesi Merkel'in de aralarında bulunduğu bir çok Avrupalı liderin turnuvayı boykot etme tehditleri ile ilgili sessizliğini koruyor.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı ise tehditleri açıkça kınadı.

Bakanlık sözcüsü Oleg ''Euro 2012 sporla ilgili politikayla değil. Bu bir futbol şampiyonası, politik bir zirve değil. Politik sorunları böyle çözmeye çalışmak akla Soğuk Savaş dönemini getiriyor'' dedi.

Diplomatlar olası bir boykotun politikayla ilgilenmeyen ya da muhalefet partilerini destekleyen milyonlarca Ukraynalı için gereksiz bir ceza olacağını söylüyor.

BBC Ukrayna Servisi internet sitesine yorumlarını bırakan Ukraynalılar da spora politika karıştırılmaması gerektiği görüşünde.

Bir yorumcu ''Bu boykot politikacılarımıza değil, bize atılmış bir tokat olacak. Ukraynalılar Avrupalı konuklarını ağırlamayı heyecanla bekliyor, bu mantıkla Rusya'da, Çin'de ve bir çok başka ülkede yapılan önemli olaylara biz de katılmamalıyız'' yazdı.

'Aşağılama'

Turnuva hazırlıkları için toplamda 10 milyar dolar harcayan Ukrayna yönetimi Avrupalı liderler ne karar verirse versin turnuvanın gerçekleşeceğini söylüyor.

Ukrayna Başbakanı Mikola Azarov ''Biz yönetime geldiğimizde Hazine boştu, fakat biz stadyumlar, otoyollar, havalanları inşa edip hastaneleri, okulları yenileyecek para bulmayı başardık. Şimdi ise Euro 2012'yi boykot edeceğiz diyorlar'' şeklinde konuştu.

Başbakan ''Buna ne tepki vermeliyiz? Bizi neden aşağılıyorlar? Bu bir aşağılama. Bizim halkımızı aşağılıyorlar'' dedi.

Çarşamba günü Yulia Timoşenko Euro 2012'ye ev sahipliği yapacak şehirlerden biri olan Kharkiv'de bir hastaneye nakledildi.

Eski Başbakan bu hastanede tedavi olmayı kabul etti ancak kendisi ile Alman doktorların ilgilenmesini talep etti.