BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Tek gözle görene ehliyet

Renk körleri herhangi bir şart aranmadan, tek gözü olan da ehliyet alabilecek!

Abone ol

Renk körleri herhangi bir şart aranmadan, tek gözü olan ya da tek gözüyle görenler de belirli koşulları taşımaları halinde sürücü belgesi sahibi olabilecek.

Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.Buna göre, sürücü adaylarının genel sağlık muayeneleri pratisyen ya da uzman hekimler tarafından yapılacak ve rapor düzenlenecek.

Aile hekimliği uygulamasına geçilmiş illerde Toplum Sağlığı Merkezi tarafından da rapor verilebilecek.Hayatının herhangi bir döneminde tek gözlü durumuna gelenler, olayın üzerinden en az 1 yıllık adaptasyon süreci geçtikten sonra ve 120 dereceden daha az olmamak koşuluyla görüş alanına sahip olduğu saptanırsa sürücü belgesi alabilecek.

Tek gözü (monoküler) kişiler (A1), (A2), (B) ve (F) sınıfı sürücü belgesi alabilecek, ticari araç kullanamayacak. Monoküler olanların kullanacakları araçların içinde, sağında ve solunda olmak üzere en az 3 ayna bulunacak, arka camın sağ ve sol üst köşelerine bu durumlarını gösteren işaret yapıştırılacak Monoküler sürücüler her yıl bir göz hekiminden sağlık raporu alacak.

Göz kaslarındaki bozukluk nedeniyle her iki gözünde tam pizotisi (göz kapağının düşmesi) olanlar sürücü belgesi alamayacak.Paralitik şaşı (felce bağlı göz kaslarının çalışmaması) ya da diplopi (çift görme) olanlar, görme dereceleri ne olursa olsun ehliyet sahibi olamayacak.Yönetmeliğe göre, ağır şeker hastalarına, organ nakli yapılanlara, kalp yetmezliği ve kapak hastalığı olanlara, organ yetmezliği bulunanlara sürücü belgesi verilmeyecek.

İşitme cihazı kullananlar, (A1), (A2), (C), (D), (E), (G) sınıfı sürücü belgesi alamayacaklar. İşitme cihazı kullandıkları halde (B) sınıfı sürücübelgesi alanlar, ticari araç kullanmayacak.

Bedenen ve ruhen sağlam, görme derecesi sürücü belgesi almaya elverişli olan işitme ve konuşma engellilere, ticari olmamak koşuluyla sadece otomobil kullanmaküzere (H) sınıfı sürücü belgesi verilebilecek.

Bunların kullandıkları aracın arka camının sol ve sağ üst köşelerine işitme ve konuşma engelli olduklarını belirleyen işaretler yapıştırılacak ve araçlar,yeterince dikiz aynaları ile donatılacak.

Labirent fonksiyonunu bozacak kulak burun boğaz hastalığı bulunanlara, sürücü belgesi verilmeyecek.Kişinin baş ve boynunu arkaya döndürmesini ve bakmasını yüzde 50'den fazla engelleyen boyun vertebra ve boyun bölgesi hastalıklarında ve lumbal vertebra eğilme ve dönme hareketlerini yüzde 75'den fazla engelleyen durumlarda sürücü belgesi verilmeyecek.

Alkol bağımlılığı olanlar veya alkollü araç kullanmaktan vazgeçmeyenlere sürücü belgesi verilmeyecek.