BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Yabancı sermaye istenmiyor

Türkiye, yabancı sermaye yatımlarını tartışmaya devam ediyor.

Abone ol

Türk işadamları yabancı sermaye istemiyor

Özellikle banka ve enerji sektöründe son zamanlarda artan yabancı payı tartışmaları alevlendiriyor. www.ekocerceve.com sitesinin düzenlediği anket işadamlarının yabancı sermayeye mesafeli durduğunu ortaya çıkardı.

Ekonomi deki çıkış ile birlikte yabancı sermayenin ilgi odağı olan Türkiye'de yabancı sermayeye kısıtlama olup olmayacağı en fazla merak edilen konuların başında geliyor.
www.ekocerceve.com sitesi düzenlediği anket ile, 'Yabancı yatırımlar için nasıl bir politika izlenmeli ?' sorusunun cevabını aradı. İşte anketten çıkan çarpıcı sonuçlar...

Ankete katılanların %47'si Stratejik noktalarda yabancı yatırıma izin verilmemesi gerektiğini düşünüyor. Özellikle enerji ve bankacılık alanındaki dış kaynaklı yatırımlar işadamları üzerinde tedirginlik yaratıyor. Yabancı yatırımlar tamamı ile serbest olması görüşünde olan işadamları %20'lik kısmı oluştururken, Yabancı yatırımlar kısıtlanmalı (Belirli yüzdeler belirlenmeli) görüşünde olanlar ise ankete katılanların %19 unu oluşturuyor. Yabancı yatırım cazipleştirilmeli düşüncesinde olan %12'lik kısmı, Yüksek vergilerle yabancı girişi önlenmeli düşüncesinde olan % 2'lik bir kısım takip ediyor.

İşadamlarının % 68’lik kısımı yabancı sermaye’den yana olumsuz görüş bildirdiği ankette % 32’lik kısımı oluşturan işadamları da yabancı sermaye’nin önünün açılması için adımlar atılması gerektiğini düşünüyor.

Stratejik noktalarda yabancı yatırıma izin verilmemeli : % 47
Yabancı yatırımlar tamamı ile serbest olmalı : % 20
Yabancı yatırımlar kısıtlanmalı (Belirli yüzdeler belirlenmeli) : %19
Yabancı yatırım cazipleştirilmeli : % 12
Yüksek vergilerle yabancı girişi önlenmeli : % 2

Sadi Dinleyici / www.ekocerceve.com