BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Tecavüz davası: 'Adalet karaya oturdu'

Paris'in yoksul mahallelerinde çocuk yaştaki kızlara aylarca düzenli olarak tecavüz etmekle suçlanan 14 kişiden 10'u beraat etti. Avukatlar kararı 'adalet karaya oturdu' diye yorumladı.

Abone ol

Paris'de görülen toplu tecavüz davasında mahkeme 14 sanıktan 10'unu beraat ettirken 4'üne de hafif hapis cezaları verdi.

13 yıl önce çocuk yaşta Paris'in yoksul Fontenay-sous-Bois semtinde düzenli olarak her gün bir genç çetesinin tecavüzüne uğradıklarını söyleyerek şikayetçi olan iki kadının avukatları kararı "kadınlar için adalet karaya oturdu" sözleriyle yorumladılar.

Val-de Marne'daki mahkeme 14 sanıktan yalnızca 4'ünü şikayetçilerden sadece birine tecavüzden 1 yıl hapis ve 3 yıl ertelenmiş hapis arasında değişen cezalara çarptırdı.

Diğer kadının şikayetleriyle ilgili ceza alan olmadı.

Korunmaları amacıyla yalnızca Nina ve Aurelie takma isimleriyle bilinen ve sağlık durumları nedeniyle duruşmaların çoğuna katılamayan iki kadın, 14 ve 15 yaşlarındayken yaşadıkları Fontenay-sous-Bois semtinde aylarca her gün, düzenli olarak korkunç koşullarda toplu tecavüze ve tacize uğradıklarını, korkularından bunu uzun yıllar en yakınlarına bile anlatamadıklarını bildirmişlerdi.

Mahkemede tanıklık yapan bir kadın polis, yıllar süren taciz ve tecavüz kurbanı Nina'yı 2005 yılında, yediği dayaktan şuurunu kaybetmiş halde bulduğunu anlatmıştı.

Bu olayı izleyen mahkeme süreci Fransa'da hem gençlerden oluşan çeteler arasında yaygın şiddet ve cinsel saldırganlık kültürü, hem de yargının bu tür olaylara yaklaşımına ilişkin hararetli bir tartışmaya yol açtı.

'Kadınlar aşağılandı'

1999-2000 yılları arasında yaşandığı söylenen olaylarla ilgili olarak şu anda yaşları 29 ile 33 arasında değişen 14 kişi yargılandı.

O yıllarda çoğu çocuk yaşta olup halen iş güç ve aile sahibi yetişkinler haline gelmiş sanıkların bir kısmı, tecavüz iddialarını tamamen reddettiler.

Bazıları ise kadınlardan biriye cinsel ilişkiler yaşandığını, ama kızların buna rıza gösterdiğini iddia edi

Mahkeme sürecinde sanıklardan bazılarının şikayetçi kadınlar hakkında sarfettiği "tecavüz edilmeyecek kadar çirkindi", "zevk alıyordu", "yalancı", "seks delisi" gibi sözleri de, müşteki avukatları tarafından protesto edildi.

Sanıkların, teorik olarak 20 yıla varan hapis cezalarına çarptırılması mümkündü.

Ancak savcılık makamı mütalaasında, isnat edilen suçun işlendiği yıllarda kendileri de çocuk yaşta olan sanıklardan 8'i hakkında 5 ila 7 yıl arasında hapis cezaları istemiş, 6 sanık hakkındaki suçlamalar için ise ayrıntı vermeden "kuşku" belirtmişti.