BIST 10.337
DOLAR 32,25
EURO 34,68
ALTIN 2.402,12
HABER /  GÜNCEL

TEBden ilaç sıkıntısına çare

Türk Eczacıları Birliği (TEB) tarafından Türkiye'de bulunamayan ilaçlar toplu olarak ithal edilebilecek.

Abone ol

TEB Başkanı Mehmet Domaç, yaptığı açıklamada, Türkiye'de sıkıntısı çekilen ilaçların TEB tarafından toplu olarak ithal edilebilmesi için Sağlık Bakanlığı ile protokol imzalayacaklarını bildirdi.

Kişisel talepte bulunulması halinde, TEB olarak reçete karşılığında Türkiye'de bulunmayan ilaçları yurt dışından getirtebildiklerini kaydeden Domaç, şunları söyledi:

''Ancak ilaçların bu yolla Türkiye'ye getirilmesi epey zaman alıyordu. Söz konusu protokolle bundan böyle sıkıntısı çekilen her ilacı toplu olarak ithal etme ve bulundurma yetkisi aldık. Böylece ihtiyacı olan hastalarımız ilaçlarına günü gününe sahip olabilecek.'' 

Domaç, ''TEB tarafından ne tür ilaçların ithal edilebileceği'' sorusu üzerine, Türkiye'de ruhsatı olmayan, ithal izni olduğu halde ithal edilmeyen ya da üretim izni olduğu halde üretilmeyen, hekim tarafından reçete edilen ve Sağlık Bakanlığınca onaylanan ilaçları toplu olarak ithal edebileceklerini belirtti.

İTHAL KAN ÜRÜNLERİ SIKINTISI
Dünyadaki büyük üreticilerden biri olan Çin'de, vericilerin oluşturduğu havuzda enfeksiyon ortaya çıkması ve bu ülkede üretimin durması nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendirici ''immunoglobulin'' adı verilen kan ürünlerinin bulunmasında sıkıntı çekildiği bildirilmişti.

Bu sıkıntının aşılması için Sağlık Bakanlığının aldığı önlemlerden biri, Türk Eczacıları Birliğine sıkıntısı çekilen ilaçları ithal edip depolama yetkisi vermekti.
TEB ile Bakanlık arasında imzalanacak protokol, son zamanlarda Türkiye'de bulunamayan bu kan ürünlerinin TEB tarafından ithaline olanak tanırken, ileride başka ilaçlar için de aynı sorunun yaşanmasının önüne geçilmesini sağlayacak.
Sağlık Bakanlığı, bu sorunun aşılması için ayrıca İlaç Fiyat Kararnamesi'nde değişiklik yapılarak, yükselen fiyatlara adapte olamamaktan dolayı ülkenin sıkıntıya girmemesi amacıyla bu ürünlerin fiyatlarında 3 ayda bir düzenlemeye gidilmesini benimsemişti.

Buna göre, ithalatçılarca, baz alınan 5 Avrupa ülkesinde (Yunanistan, İtalya, Fransa, Portekiz ve İspanya) bu ürünlerin fiyatlarında herhangi bir değişikliğin meydana geldiğinin beyan ve ispat edilmesi halinde, ülkede fiyat artırımına gidilebilecek.

Bakanlıkça alınan önlemler çerçevesinde ayrıca, Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezindeki tahlil süreci ve masrafı azaltılan söz konusu ürünler, geçici olarak eşdeğer ilaç uygulamasından çıkarılmıştı.

Buna göre, sıkıntı aşılıncaya kadar ayaktan tedavide emekliler fiyatın yüzde 10'unu, çalışanlar ise yüzde 20'sini ödeyecek. Sağlık Bakanlığınca ayrıca bu ürünlerle ilgili ihale hazırlıklarına da başlanmıştı.