BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,87
ALTIN 2.441,30
HABER /  POLİTİKA

TBMM'de Azeri misafirler vardı!

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Dış İlişkiler Başdanışmanı ve Genel Sekreter Yardımcısı Nevruz Memmedov'u makamında kabul etti.

Abone ol

TBMM Başkanvekili Yakut, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Dış İlişkiler Başdanışmanı ve Genel Sekreter Yardımcısı Memmedov'u TBMM'de görmekten duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Türkiye ve Azerbaycan'ın gücünü ortak tarih birliğinden alan sıkı bağla birbirine kenetlenmiş olduğunu ifade eden Yakut, " Türkiye ile Azerbaycan geçmişte olduğu gibi bugünde kader birliği yapan iki ülkedir." dedi.

AZERBAYCAN İLE İLİŞKİLER ÇOK ÖNEMLİDİR

Türkiye'nin, Azerbaycan'ı bölgede en önemli stratejik ortağı olarak gördüğünü söyleyen Yakut, " Türkiye ve Azerbaycan hem ikili konularda hem de bölgesel konularda sergilediği dayanışmayı sürdürmelidir. Özellikle de Kafkasya'da barışın, istikrarın ve kalkınmanın sağlaması için Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkiler tartışılmaz önemdedir" diye konuştu.

Parlamentolar arası işbirliği ile iki ülke arasındaki ilişkilere ivme kazandıracağına vurgu yapan Yakut, sözlerine şöyle devam etti:

"Türkiye ve Azerbaycan Güney Kafkasya'nın geleceğini birlikte şekillendirecek imkân ve kabiliyete sahip iki ülke haline gelmiştir. Stratejik nitelikteki projelerimiz yalnızca Güney Kafkasya'da değil tüm Avrasya çapında etki yaratmaktadır. Bu çerçevede Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı ve Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Boru Hattı gibi hayata geçirilmiş projelerin yanı sıra tasarlanan yeni enerji projeler ile işbirliğimizi daha da geliştirmek istiyoruz. Azerbaycan, Şah Denizi ve Fas iki kapsamda çıkarılacak olan doğalgazın transitine ilişkin bu güne atılmış somut adım olarak değerlendirdiğimiz TANAP projesinin ülkelerimizin uluslararası enerji arzına önemli katkıda bulunacağını umuyoruz. Bölgesel işbirliğinin en güzel örneklerinden biri TANAP projesinin devreye girmesi ve Marmaray projesinin tamamlanması ile Avrupa ve Çin arasındaki bağlantı Türkiye ile Azerbaycan üzerinden sağlanacaktır. Bu projenin en kısa zamanda tamamlanmasına olan ihtiyacın her geçen gün daha da arttığını görüyoruz. İki ülke arasında kültürel ve sosyal alanlarındaki ilişkileri geliştirmek durumundayız. İnşallah bu çabalarımız sonuçsuz kalmaz."

Memmedov ise TBMM'de bulunmaktan dolayı memnuniyetlerini ifade ederek, kendilerini Meclis 'de ağırlayan Yakut'ta teşekkürlerini iletti.

Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerini çok samimi bir şekilde yürüten dünyada iki ülke olmadığını ifade eden Memmedov, iki ülke arasında ilişkilerin önemine işaret etti.