BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  EKONOMİ

Taşeron işçiye kıdem tazminatı müjdesi

Taşeron firma işçileri, her yıl işten çıkarılma endişesi yaşamayacak.

Abone ol

Yeni düzenlenen yasa tasarısı taslağıyla, taşeron işçilerin çalışmaları kıdem tazminatıyla garanti altına alınıyor.

Çalışma hayatının önemli sorunlarına çözüm bulmayı amaçlayan yeni bir paket, Meclis’in açılmasıyla birlikte yasalaşacak. Pakette taşeron işçilerin sorunlarının çözümünden doğum izninin artırılmasına, memurlar kanununda yapılacak değişiklikten işsizlik ödemelerinin artırılmasına kadar pek çok madde bir arada bulunuyor.

Önceki gün Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda (EKK) masaya yatırılan paketle ilgili olarak ayrıntılı müzakere yapıldı. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın başkanlığındaki toplantıya ekonomiyle ilgili bakanlar katıldı. Toplantıda yasa tasarısı taslağının ayrıntılarının yanı sıra ekonomiye maliyeti ve doğacak maliyetlerin nasıl karşılanacağı görüşüldü. EKK’da paketle ilgili olarak müsteşarlar düzeyinde son bir teknik çalışma yürütülmesi karara bağlandı.


HAK KAYIPLARI ÖNLENECEK

Daha sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sunulacak paket, Meclis’in açılmasıyla birlikte yasalaşmak üzere Genel Kurul’a gelecek. Pakette kamudaki taşeron işçilerle 3 veya 5 yıllık sürelerle sözleşme yapılması ve bu yolla işçilerin her yıl girdi çıktı yaptırılarak hak kayıplarının önlenmesi amaçlanıyor. Böylece örneğin bir bakanlıkta taşeron firma işçisi olarak çalışan kişi, her yıl işten çıkarılma korkusu yaşamayacak. Bu durum, ücretlerde de iyileştirme getirecek. Her yıl sözleşmesi yenilenen ve asgari ücret üzerinden maaş verilen işçinin aylığı, düzenli olarak artacak. Taşeron işçilerin maaşlarının garanti altına alınabilmesi için de taşeron patronun ödemediği ücreti asıl patron ödeyecek Her yıl girdi çıktı yaptırılarak kıdem tazminatı ellerinden alınan işçilere bu yolla kıdem tazminatlarını alabilme imkanı verilecek. Pakette 657 sayılı Memurlar Yasası ile ilgili de önemli başlıklar var. Buna göre nitelikli personelin dengesiz dağılımını önlemek için memurlara az gelişmiş illerde ve bölgelerde 3 yıl süreli zorunlu hizmet yapacaklar.