BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

ABD'nin hediyesi bayrak direği yenileniyor

Genelkurmay Başkanlığı Anıtkabir bayrak direğinin yenileneceğini bu nedenle bir süreliğine geçici bayrak direği kulanılacağını duyurdu.

Abone ol

İNTERNETHABER - (ÖZEL İÇERİK)  Genelkurmay Başkanlığı Anıtkabir bayrak direğinin yenileneceğini bu nedenle bir süreliğine geçici bayrak direği kulanılacağını duyurdu. O bayrak direğinin hikayesi ise aslında çok ilginç.

TSK'nın internet sitesi üzerinden yapılan açıklamada, "09 Kasım 1950 tarihinde dikilen Anıtkabir bayrak direğinin meteorolojik etkiler sonucunda zarar gördüğü Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nin yaptığı çalışmalarla belirlenmiştir" denildi. Bu nedenle, Anıtkabir bayrak direğinin yenilenmesi çalışmalarının başlayacağı duyuruldu.

Bayrak direğinin yenilenmesi sırasında, 5 metre yakınına konulacak geçici bir bayrak direğine Türk bayrağının çekileceği belirtildi.

Genelkurmay açıklamada "Bayrak direği yenileme çalışmasının 29 Ekim 2013 tarihinden önce tamamlanması planlanmaktadır" notunu da düştü.

başliksiz-1.20130920114009.jpgBAYRAK DİREĞİ ABD'DEN GELMİŞTİ

1946 yılında ABD'nin ünlü savaş gemisi Missuri Zırhlısı ile Türkiye'ye getirilmişti. 33,5 metre uzunluğundaki bayrak direğini Nazmi Cemal adlı bir Türk vatandaşı tarafından yapılıp gönderilmişti. 4 metresi kaidenin altında gömülü bulunan direğin 29,5 metresi görülebiliyor.

Bayrak direğinin hikayesi de çok ilginçtir. Direğin öyküsü Amerika’da başlar. Amerika’da yaşayan bir Türk, Nazmi Cemal, 1944 yılında Anıtkabir'in inşaatı başladığı sırada  Türkiye’deki ilgili makamlara bir mektup ile başvurur.

TÜRKLÜĞÜMLE İFTİHAR EDEN BİR VATANDAŞIM

“Aslen Makedonya’da Türk sancağı altında doğmuş ve hakiki bir Türk terbiyesiyle büyümüş bütün varlığımla Türklüğümle iftihar eden bir vatandaşım. Newyork’ta Amerikan sancak direkleri ve malzemesi imal eden kumpanyanın sahibi ve umum direktörüyüm. Zaman ve mekan Türklüğüme ve yurduma karşı sarsılmaz sevgi rabıtalarına halel getirmemiştir.

Atatürk’e karşı pek derin bir sevgi ve saygıyla bağlı bulunduğumdan yapılmasına başlanılan Atamızın mübarek kabrine reks edilmesi için üstad ve mahir mühendislerim tarafından imalathanemde hususi bir suretle yaptırdığım sancak direğini hiçbir maksat beslemeksizin bir hizmet iştirakiyle ve bir hediye olmak üzere bütün masrafı ve sigortası tarafımdan verilmek şartıyla anavatana göndermek azmindeyim."

DÜNYANIN EN UZUN BAYRAK DİREĞİ

Nazmi Cemal dünyanın o zaman ki en uzun bayrak direğinin boyunun 100 fit olduğunu öğrenir. Bu uzunluğu geçmesi için 110 fit uzunluğundaki tek parça bir bayrak direği yaptırır.

Bayrak direğinin boyu 33 metre 53 cm’dir. Tek parça olarak çelikten yapılan bayrak direğinin ağırlığı ise 5 tonu bulmaktadır.

BÜYÜKELÇİMİZİN NAAŞI İLE BİRLİKTE GELDİ

Nazmi Cemal tüm masrafları kendine ait olmak üzere bayrak direğini Türkiye’ye göndermek ister ancak isteğini gerçekleştiremez. Türkiye'nin Washington büyükelçisi Münir Ertegün'ün ölümü üzerine ABD, Truman Doktorini dolayısıyla ilişki kurmak isteği ile  elçimizin naaşını Türkiye'ye Missuri Zırhlısı ile göndermeye karar verir.

Nazmi Cemal'in talebi doğrultusunda bayrak direği de Zırhlı tarafından Türkiye'ye getirilir.  Bayrak direğinin gönderilmesi dönemin Amerikan basınında da geniş yer bulur.

Bayrak direğinde, bayrağın göndere çekilmesini sağlayan sicimler bile, Türkiye'de uygun şekilde üretilemediği için uzun bir süre ABD'den satın alınır.