BIST 9.769
DOLAR 32,54
EURO 34,89
ALTIN 2.431,42
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Tarsusi gelecek nesillere aktarılacak

Belediye Kültür Yayınları arasında yer alan ve ‘Tarsus Ağzı’nın kaleme alan Ali Tekin Koçak’ın Tarsusi-Tarsus Ağzı üzerine yazdığı kitap kahvaltılı toplantı ile tanıtıldı.

Abone ol

Mersin’in Tarsus ilçesinde "Tarsusi" isimli kitap tanıtıldı. Belediye Kültür Yayınları arasında yer alan ve ‘Tarsus Ağzı’nın kaleme alan Ali Tekin Koçak’ın Tarsusi-Tarsus Ağzı üzerine bir inceleme- isimli kitabı kahvaltılı toplantı ile tanıtıldı. Tarsusi isimli kitap, Tarsus’ta kullanılan ağız yapısını inceleyip, Tarsus’a ait atasözlerini, deyimleri ve sözcükleri gelecek nesillere aktarma hedefiyle hazırlandı.

Tarsus’un halk kültürü ve edebiyatının incelenerek hazırlandığı kitapla okuyucular bölgenin kendine has dilini inceleme ve okuma fırsatı bulacak. Tarsus tarihinin yanı sıra Tarsus ağzının karakteristik özelliklerini, Tarsus folklorunu, atasözlerini ve deyimleri de kaleme alan Tekin Koçak, ayrıca Tarsus sözcüklerinden oluşan Tarsus Sözlüğü’nü de kitap sayfalarına ekledi. Tarsus’un binlerce yıllık tarihiyle çok sayıda esere ev sahipliği yaptığını belirten Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Tarsus’un tüm değerlerine sahip çıktıklarını söyledi.

Tarsus’un tarihi, kültürel değerlerinin yanı sıra kente özgü yiyecek ve içeceklerin tescillenmesi içinde büyük gayret gösterdiklerini ifade eden Kocamaz, Tarsusi isimli kitabın hayata geçmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Kocamaz, "Şehrimizin tarihi, coğrafi, turistik, toplumsal konularını ele alan ve kültürünü yansıtan eserler şehrimizi daha iyi tanımamıza yardımcı olacak ve gelecekte Tarsus hakkında çalışacak araştırmacılar için önemli birer kaynak olacaktır. Tarsus Belediyesi olarak asli görevimiz olan belediyecilik hizmetlerimizin yanı sıra kültür hizmetlerimizin de olduğuna inanıyor ve bu yolda da faaliyetlerde bulunuyoruz. Bu kitap Tarsusluların ağız yapısını ortaya koyan ve unutulmaya yüz tutmuş deyimleri ve sözcükleri derleyerek gelecek kuşaklara aktaran önemli bir kültür hizmetidir. Tarsus’a ve dilimize önemli katkılar sağlayacak olan Tarsusi kitabını hazırlayan değerli hemşehrim Ali Tekin Koçak’ı bu çalışmasından dolayı kutluyor ve başarılı çalışmalarının devamını diliyorum" dedi.

Tarsuslu olan Ali Tekin Koçak, Tarsus’ta konuşulan ve Tarsus’a özgü olan dili gelecek nesillere aktarmayı amaçladığını belirterek, “Ancak her şey gibi ağız ve ağza ait sözcükler radyo ve televizyonun etkisiyle unutulmaya yüz tuttu. Gelecek kuşaktan ve Tarsuslu hemşehrilerimizden Türkçemizi zenginleştirmek adına, sözcüklerimize ve farklılaşan ağzımıza sahip çıkacaklarını umuyorum. Tarsusi kitabıma destek veren ve basılmasında katkı sağlayan, ayrıca kültür dizisinde yer veren Tarsus Belediyemize ve sayın Başkana teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.