BIST 9.465
DOLAR 32,60
EURO 34,81
ALTIN 2.490,05
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Baykal'dan dudak uçuklatan uyarı

CHP lideri 'siyaset ve ordu denge kurmalıdır' dedi. Aksi halde öyle bir tehlikeye dikkat çekti ki, düşman başına!

Abone ol

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Deniz Baykal, AK Parti hükümetini eleştirdi. Baykal, "Siyaset, mahkemeye girmemelidir. Eğer mahkemeye sokarsak bunun acısını hepimiz birlikte çekeriz." dedi. Ordu ile siyaset dengesinin kurulmaması durumunda Balkan Savaşı'na benzer olayların yaşanabileceğini ifade etti.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, partisinin olağan il kongresine katılmak üzere havayolu ile Erzurum'a geldi. Partililer tarafından Erzurum Havalimanı'nda karşılanan Baykal, daha sonra kongrenin yapıldığı düğün salonuna geçti. Burada tezahüratla karşılanan Baykal, konuşmasında, hükümetin ekonomik politikalarını eleştirdi.

BALKAN SAVAŞI'NDA OSMANLI ÇOK TOPRAK KAYBETMİŞTİ

Baykal'ın gönderme yaptığı Balkan Savaşı sonrasında Osmanlı çok toprak kaybetmişti.

ORDU SAVAŞMA YETENEĞİNİ KAYBETMİŞTİ

Bulgaristan, Sırbistan, Yunanistan ve Karadağ, Rusya’nın teşvikiyle Ekim 1912’de Osmanlı Devleti’ne savaş açtı. Ordu, içerisindeki siyasi çekişmelerden ötürü savaş yeteneğini kaybetti. Osmanlı Devleti her cephede ağır mağlubiyete uğradı. Savaşın ardından taraflar arasında Londra Anlaşması imzalandı. Rumeli kaybedildi. Vatan olarak benimsedikleri Balkan topraklarından Anadolu’ya göç etmek zorunda kalan yüzbinlerce korumasız Türk ailesi Hristiyan çetelerin saldırıları, salgın hastalıklar, açlık ve sefaletten kırıldı.

Londra Antlaşması'na göre:

- Arnavutluk bağımsızlığını kazandı.
- Girit Adası Yunanistan'a verildi.
- Osmanlı Devleti'nin Trakya sınırı Edirne'yi dışarıda bırakacak şekilde Midye-Enez Hattı oldu.

Bir sehpa üzerine çıkarak konuşan Baykal'ın düşme ihtimaline karşı bir partili sehpayı tuttu. Din ve siyaset ilişkisini kutsal ilkeler olarak niteleyen Baykal, dinde iman ve teslimiyetin, siyasette sorgulamanın esas olduğunu vurguladı.

Baykal, "Kutsal ilkelerimiz var. Din siyasete karışmamalıdır, din siyasete alet edilmemelidir. Din ve siyaset ayrıştırılmalıdır. Din bizim kutsal inancımızdır. Bu kimliğimizi, siyasetin parçası haline getirmeyelim. Yani caminin içerisine siyaseti sokmayalım. Dinde iman, itaat ve Allah'ın birliği esastır, şirk koşmak yoktur, yasaktır. Camide huzur sükûnet, iman ve teslimiyet hakim olacak ama siyasette sorgulama, hakkı ve yanlışı ortaya koyma, şikayet etme esas olacak. Şikayet etmeden siyaset olur mu, dinde muhalefete yer var mı?" diye konuştu.

BALKAN SAVAŞI'NA BENZER OLAYLAR YAŞANABİLİR

Kışlaya da siyaset girmemesi gerektiğine dikkat çeken Baykal, milletin siyasi anlayışının olabileceğini, ancak silahlı kuvvetlere girenlerin siyaseti bırakması gerektiğini belirtti. Ordu ile siyaset dengesinin kurulmaması durumunda Balkan Savaşı'na benzer olayların yaşanabileceğini ifade eden Baykal, Balkan Savaşı'nda yaşananların altında ordunun içine siyasetin karışmasının bulunduğunu söyledi.

Siyaset ve mehkeme ilişkisine de değinen CHP Genel Başkanı Baykal, siyasetçilerin hukukun işine karışmaması gerektiğini dile getirdi. Siyasetin mahkemeye de girmemesi gerektiğinin altını çizen Baykal, "Eğer mahkemeye sokarsak bunun acısını hepimiz birlikte çekeriz. Siyasetçi, hükümet, hukuka karışmayacak. Habur'da ne oldu hatırlayın. PKK'lı teröristler Türkiye'ye girecekmiş, konuşmuşlar, pazarlığını yapmışlar. Bu konuda anlaşma yapmışlar hükümet mensupları. PKK'lı teröristler elinde mektupla geldiler. Öcalan'ın talimatıyla geldiklerini söylediler. Oradaki yetkililer, kim bunlar Başbakan'ın gönderdiği MİT Müsteşarı, Emniyet Genel Müdürü, Adalet Bakanlığı Müsteşarı, memleketin hakim ve savcıları. Hiçbir zaman bir mahkeme sanığın ayağına gitmedi. Seyyar mahkeme kuruldu. Çadır tiyatrosu olur ama çadır mahkemesi olur mu? Hükümet senin ne işin var kardeşim hukukun içerisinde, PKK'yı muhafaza edeceğim diye hukukun ırzına geçmeye senin ne hakkın var?" şeklinde konuştu.

İsim vermeden AK Parti Genel Başkan Yardımcısı'nın, anayasadan Türk Milleti kelimesini kaldırmak istediğini ileri süren Baykal, şöyle konuştu: "Kendilerini yüce divanda yargılayacakları tayin etme arayışı içindeler. Anayasa Mahkemesi kanunları denetler. Devletin başbakanını, bakanlarını yanlış yapmışlarsa yargılar. O yüzden siyasetin dışında olacak. Açılım iddiası ile ortaya çıktılar, milletin kafasını bozdular. Bu memlekette hepimiz bir imparatorluğun çocuklarıyız. Herkesin kimliği onun şerefidir. Herkes birbirine, senin etnik kimliğin nedir diye soruyor. AK Parti'nin Genel Başkan Yardımcısı anayasadan Türk Milleti lafını kaldıralım diyor. 1071'den beri biz ne olarak bulunuyoruz Allah aşkına. Laz olman başımla beraber ama senin Laz olman Türk Milletinin bir parçası olmana engel değildir. 'Ben Kürdüm' başımla beraber ama senin Kürt olman Türk Milleti'nin şerefli evladı olmana engel değildir."