BIST 10.337
DOLAR 32,27
EURO 34,71
ALTIN 2.401,53
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Tarihi evlere yeni ayar!

9 tarihi evin rölöve ve restitüsyon çalışmaları yapıldı.

Abone ol

Konya Selçuk Üniversitesi, Uşak Belediyesi ile yaptığı protokol gereği Uşak’taki korunmaya değer bulunan 9 tarihi evin rölöve ve restitüsyon çalışmalarını yaptı.

Selçuk Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’nde öğrenim gören 50 öğrenci ve 3 öğretim görevlisi ile 5 araştırma görevlisinin hazırladığı projeler belediye tarafından sergilendi.

Atatürk Kültür Merkezi’nde 50 üniversite öğrencisinin Uşak’taki 7 tarihi ev, bir konak ve bir hanın rölöve ve restitüsyon çalışmalarından oluşan serginin açılışını Uşak Belediye Başkanı Ali Erdoğan ile Uşak Mimarlar Odası Başkanı Avni Özgencil ve Konya Selçuk Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Osman Nuri Dülgerler tarafından açıldı.

Selçuk Üniversitesi öğrencileri, Uşak Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü ile birlikte belirlediği tarihi yapılar üzerinde geçtiğimiz Kasım ayında 5 gün süren temel tespit ve röleve çalışmaları yaptı.Tarihi yapıların cephe ve kesit ölçülerini de alan öğrenciler ilgili dokümantasyon çalışmalarını yaparak elde ettikleri bilgileri bir öğretim dönemi boyunca derslerde işledi ve yapılan çalışmalar sonucu hazırlanan projeleri Uşak’ta sergiledi.

Belediye Başkanı Ali Erdoğan sergi açılışında yaptığı konuşmada, kent merkezinde 160 tarihi ev ile 40’a yakın sanat yapısı olduğunu ifade ederek bu yapıların tamamını restore etmeyi hedeflediklerini anlattı. Belediye olarak tarihi yapıları bir proje dahilinde ele almak istediklerini belediye meclisinden sit alanı ile ilgili bu konuda bir karar da alındığını ifade eden Ali Erdoğan, “ Meclis kararından sonra bir ekip kurarak Kültür Varlıklarını Koruma Vakfı’na gönderdik. Bu ekip tarihi yapılarla ilgili çalışmalarını sürdürüyor. Biz sit alanı olan tarihi yapıların bulunduğu bölgeyi büyük bir dönüşüm alanı ilan etmek istiyoruz. Hedefimiz tescilli 160 tarihi ev ile 40’a yakın çeşme, han ve hamam gibi sanat yapılarını aslına uygun olarak yeniden ayağa kaldırmak. Bu yapılar kaderine terk edildiğinde yok oluyorlar. Biz bu kültürel değerlerimizi yeniden kazanıp sosyal hayatın birer parçası haline getirmek istiyoruz. Restore edilen tarihi yapıları günün şartlarına uygun olarak ne amaçla kullanılacağını kararlaştıracağız. Bu konuda İl Özel İdaresi’de güzel çalışmalar yapıyor. Geçtiğimiz yıllarda 5 adet tarihi yapıyı satın alarak restore etmeye karar verdi. Belediye olarak bizde Yörük Evi ve Dokur Evi gibi yapıları restore etik. Dokur Evi’ni halıcılık merkezi olarak kullanacağız. Bu tarihi mekanda halıcılık kursu açacağız. Konya Selçuk Üniversitesi’ne tarihi yapılarla ilgili bu düşüncemizi açtık Onlarda öğrencilerle birlikte alanda tespit çalışması yaparak bu projeleri bize hazırladılar. Bu projeleri belediye olarak piyasada hazırlatmaya kalksak yaklaşık 500 bin TL bedel ödemek zorunda kalacaktık. Ancak Selçuk Üniversitesi bu çalışmaları ücretsiz olarak yaptı. Bundan sonra da üniversitelerle iş birliği yapmaya devam edeceğiz”dedi.
 


Selçuk Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Görevlisi Osman Nuri Dülgerler ise, “Uşak’ı çalışmalarımız için tercih etmemizin en önemli sebebi Belediye Başkanımız Ali Erdoğan’ın bize kucak açması oldu. Uşak’ta ki tarihi yapının canlandırılması için kararlı ve arzulu bir belediye başkanıyla birlikte çalıştık. Bu çalışmaların sonuçlarını bu sergi ile Uşaklılara sunduk. Çalışmaları ayrıca dijital ortamda belediyeye teslim ettik. Burada 7 tarihi ev bir konak ve bir han üzerinde çalıştık Önce alanda tespit yaptık sonra da okulda projeleri tamamladık. Tarihi Kentler Birliği Üyesi olan Uşak’ın tarihi ve kültürel varlıklarını koruyarak hak ettiği değeri kazandırmak adına bu tür çalışmalara devam etmesi gerekiyor”dedi.