BIST 9.091
DOLAR 32,38
EURO 35,01
ALTIN 2.325,79
HABER /  GÜNCEL

Tarihi eseri kaçıracakları son anda önlendi

MUĞLA'da, jandarma ekiplerinin yol kontrolünde ele geçirilen, 17 ile 19. yüzyıllar arası döneme ait tarihi eserlerin, Datça üzerinden Yunanistan'a kaçırılmasının planlandığı belirtildi.

Abone ol

Muğla Jandarma Komutanlığı ekiplerince, Muğla-Antalya karayolu Gülağzı mevkisinde geçtiğimiz günlerde yapılan yol kontrolünde, 48 SC 406 plakalı otomobilin bagajında, bez parçalarına sarılı "Hazreti İsa" ve "haç" figürleri bulunan 4 obje ele geçirildi.

Olayla ilgili gözaltına alınan 4 şüpheli ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakılırken, objeler incelenmek üzere Muğla Müze Müdürlüğüne teslim edildi. 

Müze Müdürlüğüne bağlı arkeologların incelemesinde 77 santim yüksekliğinde ve 52,5 santim genişliğindeki, üzerinde cepheden çarmıha gerilmiş 26,5 santim yüksekliğinde Hazreti İsa figürü bulunan haçın, Ortodoks kiliselerinde kullanılan Kıpti Haçı'na benzerliği olan orijinal Latin Haçı olduğu belirlendi. 

Haçın kollarının birleştiği merkezde çarmıhta İsa figürü yer alırken, kollarında nokta kabartma bezekler ve kolların uç kısımlarında ise havari betimlemelerinin bulunduğu kaydedildi. Eserin bir kiliseye ait olduğunun değerlendirildiği ifade edildi. 

Ele geçirilen haç figürlü kadeh, dinsel ritüel kabı ve İsa figürlü koku kabının ise 17. ve 19. yüzyıllar arasına tarihlendirilebileceği ve bir kiliseye ait olduğunun düşünebileceği ifade edildi.

Eserlerin tamamının 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında taşınır kültür varlığı niteliği taşıdığı ve alınıp satılmasının, yurt dışına çıkarılmasının yasak olduğu vurgulandı.

Bakır ve pirinçten yapıldığı ve zamanla aşındığı da belirtilen eserlerin, Datça üzerinden Yunanistan'a kaçırılmasının planlandığının anlaşıldığı kaydedildi.