BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,68
ALTIN 2.518,51
HABER /  DÜNYA

Tarihi dizilerin kostümleri buradan

Eski zamanları anlatan dizi ve filmlerin kostüm ihtiyacı, Eminönü’ndeki 500 yıllık tarihi bir handan karşılanıyor. <br/>Türk sinemasında son...

Abone ol

Eski zamanları anlatan dizi ve filmlerin kostüm ihtiyacı, Eminönü’ndeki 500 yıllık tarihi bir handan karşılanıyor.
Türk sinemasında son zamanlarda revaçta olan ve milyon dolarlık bütçeler harcanan dönem dizi ve filmlerinde kullanılan kostümler, Eminönü’nde eski elbiseler toplayan bir iş yerinden sağlanıyor. Türk dizi ve sinema sektöründe 1970 ve 80 yıllarının hikayelerini anlatan dönem dizi ve filmlerine olan ilgi, Eminönü’nde eski kıyafetler toplayarak satış yapan bir işletmeyi de harekete geçirdi.
Tarihi Eminönü’ndeki 500 yıllık bir handa faaliyet gösteren Pala Dönem Kostüm isimli iş yeri, dönem dizi ve filmlerine, o döneme ait gerçek kıyafetleri toplayarak, dizilere kiralıyor.

"1930 VE 1940’LARDA GİYİNMESİNİ BİLEN İNSANLAR VARDI"
İş yerinin İşletmecisi Fırat Uyanık, kıyafetleri toplayarak satın aldıklarını belirterek, dönem filmlerine kıyafet arayanların mutlaka kendilerine geldiğini belirterek, "Karadayı, Öyle Bir Geçer Zaman ki, Hatırla Sevgili gibi dönem dizilerinin yapımcılarına da ürünler veriyoruz" dedi.
Bu işi yıllardır yaptıklarını ancak son dönemlerde sayıları artan dönem dizileriyle birlikte sektörlerine bir hareket geldiğini belirten Uyanık, "Yaptığımız iş biraz meşakkatli. 1940’lardan, 1990’lara kadar bir yelpaze düşünün. Bu yelpazenin içerisinde bay, bayan, çocuk kostümlerini dönem dizilerine sağlayan yegane yerlerden biriyiz. Şuan çekilmekte olan, devam eden bir çok filmin ve dizinin kostümü buraya gelinerek temin ediliyor. Kıyafetleri bundan 15 sene öncesine kadar her yerden bulabiliyorduk. 1930’larda 1940’larda giyinmesini bilen insanlar vardı. Bazı hanımefendilerin gardıropları oldukça zengindi. Ölen yakınlarının yasını daha fazla tutmak istemeyen aileler, bizi çağırırlardı; ’Benim rahmetli babaannemin, dedemin eşyaları var’ diyerek. Biz de gider bakar ve bu kıyafetleri alırdık. Gerçekten çok güzel, çok renkli kıyafetler elde ederdik." dedi.

"KARADAYI DİZİSİNİN KIYAFETLERİNİ SAĞLADIK"
Dönem kıyafetlerin değişik sektörler tarafından dikimi yapıldığını belirten Uyanık, "Benden alınan 1970’lere ait bir elbiseyi, tekrardan dikebiliyorlar ama o kıyafetin ruhu kayboluyor. Biz kıyafetlerimizi satma taraftarı değiliz. Dönem filmi projesi, uzun bir proje ise bizden gelip kıyafetleri kiralarlar, daha sonra işleri bittiğinde ise kuru temizleme işleminden sonra yeniden bize getirirler. 1970’lerin çok güzel kıyafetleri var. Bu kıyafetleri koruyabildiğimiz kadar koruyoruz" diye konuştu. Bir çok dönem filminin yapımcısıyla çalıştıklarını belirten Uyanık, şunları söyledi: "Vizontele, Vizontele Tuğba, Karadayı, Öyle Bir Geçer Zaman ki, Hatırla Sevgili gibi filmlere imzamızı attık. Bunun gibi dönem filmlerine kıyafetleri sağladık ve sağlamaya devam ediyoruz".
(İHA)