BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,83
ALTIN 2.391,96
HABER /  GÜNCEL

Taraf'tan BDP'lilere özerklik resti!

Bengi Yıldız'ın sert eleştirisine neden olan Vergi Vermeyiz röportajına gazetenin genel yayın yönetmeni sahip çıktı.

Abone ol

'Vergi vermeyiz' başlığı ile Taraf'ta yayınlanan röportajına, "2,5 saatlik röportajda çıkan kısımla bile o manşet çıkmaz" tepkisi gösteren BDP Batman Milletvekili Bengi Yıldız'a gazetenin genel yayın yönetmeni Ahmet Altan'dan yanıt var.

Röportajı yapan Neşe Düzel'in arkasında duran
Ahmet Altan, "Neşe Düzel'in Bengi Yıldız'la yaptığı söyleşi bence tarihe geçecek. Düzel, Yıldız'la yaptığı konuşmada uzun zamandır tartışılan "özerklik" meselesini somuta getiriyor" dedi.

Altan yazısında, Yıldız'ın "özerklik" meselesini anlatmak için "iyi" bir isim olmadığı eleştirilerine de "Eğer o "iyi bir isim değilse" BDP'liler neden onu iki seçim arka arkaya aday gösterip, DTK'ya temsilci olarak gönderdiler?" sorusuyla karşılık verdi, bir de rest çekti:

Bengi Yıldız ne demişti?
"Biz demokratik özerkliği konuştuk ve inşa ediyoruz. Formülasyonu şu... Kendi yerelinde topladığı vergiler, şüphesiz oranın kalkınmasında ve Türkiye’nin diğer bölgeleriyle arasındaki makasın kapanmasında yeterli olmaz. Merkezin, pozitif ayırımcılık uygulayarak orayı desteklemesi gerekir. Yani Ankara’ya vergi vermemesi ama devletten yardım alması lazım. Geri kalmış yörelerin hepsi için bu böyle olmalıdır. Çünkü bu bölgeler yıllardır ihmal edildi. Devlet Ege’ye, Marmara’ya yatırım yaptı."

EN İYİ BDP'Lİ GELSİN!

"Sorun Yıldız'la ilgili değil. Ben size çok net söyleyeyim, PKK'dan, KCK'dan, DTK'dan, BDP'den kim "iyi" isimse o gelsin, Neşe'nin sorduğu soruların aynısına, üstelik o soruları da iyice çalışıp cevap versin. O sorulara "somut" biçimde cevap verebilecek bir tek kişinin bile çıkabileceğini sanmıyorum."

BDP KÜRTLERİN TEMSİLCİSİ DEĞİL!

Bu sözlerle Düzel'e sahip çıkan Altan yazısında seçim sonuçlarına dayanarak BDP'nin özerklik talebini, "Sağlam bir zemine dayanan somut bir plan" değil diye eleştirdi.

BDP'nin birinci parti olduğu 7 il varken nasıl kendini Kürt halkının temsilcisi olarak görerek "Demokratik özerk Kürdistan" ilan edebileceğini soran Altan, "Zaten bence PKK'nın şiddetini ve tehdidini arttırmasının nedeni de, taleplerini sağlam siyasi bir temele oturtamaması, Kürtlerden ve "Kürdistan'dan" istediği siyasi desteği bulamaması" yorumunda bulundu.

Son günlerdeki gelişmeleri, "Daha fazla adam öldürüp, savaşı daha fazla kızıştırıp, daha fazla tehdit ederek bu sorun çözülmez" diye eleştiren Altan şöyle devam etti:

ALTAN'A GÖRE DE ÖZERKLİK DOĞRU TALEP AMA...

"Bu yanlış siyaset de bir sonuç getirmez, aksine zarar verir. Demokratik özerklik talebi bence de doğru bir talep, sadece "Kürdistan" için değil bütün Türkiye için de uygulanmalı.

Ekimde anayasa görüşmeleri başlayacak, acele "özerklik" ilanları, asker kaçırmalar, baskınlar yoluyla değil de parlamentoda "meşru ve somut" önerilerle anayasa görüşmeleri sırasında gündeme getirilirse, bu ülkede "demokratik özerklik" sadece Kürtlerden değil Türklerden de destek bulur."

"İki dillilik", "anadilde eğitim", "demokratik özerklik", bunların hepsi anayasa görüşmelerinde gündeme gelecek, gerçekleşme ihtimali de yüksek, niye bütün ülkeyi yakacak, insanları öldürecek bir savaşa kendimizi mecbur bırakalım; haa, çok istiyorsanız, bunlar anayasada yer almazsa, gene savaşırsınız ama iki üç ay sabredilir, silahlar susturulursa belki de kimse ölmeden bunlar gerçekleşir."