BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

İngiltere ekonomisi küçülmüş olabilir

Nisan ile Haziran ayı arasına ilişkin açıklanan ekonomik veriler, İngiltere ekonomisinin 2011'in ikinci çeyreğinde küçüldüğünü gösteriyor olabilir.

Abone ol

Salı günü açıklanan rakamlara göre, İngiltere ekonomisinin büyüme hızı Nisan ile Haziran ayları arasında yavaşlamış olabilir.

Bazı uzmanlar, bir küçülme yaşanmış olmasının da mümkün olduğunu söylüyor.

Rakamlar hükümet üzerinde ekonomik büyümeyi artırmaya yönelik baskı oluşturabilir.

Ancak Maliye Bakanı George Osborne, hükümetin kamu harcamalarında kesintiler içeren ekonomik planına sadık kalmasının "büyük belirsizlikler içeren bir durumda" çok önemli olduğunu açıkladı.

Osborne, yaptığı basın açıklamasında "İngiltere ekonomisine istikrar getirdik, faiz oranlarını düşürdük ve özel sektörde istihdam yaratıyoruz. Tüm bu gelişmeler ekonomik planımızın işliyor olduğunu gösteriyor" dedi.

'B planı gerekebilir'

İngiltere ekonomisi 2010'un son üç ayında yüzde 0,5'lik bir küçülme yaşamıştı.

2011'in ikinci çeyreği için büyüme rakamları negatif de olsa, bu resesyona tekrar girildiği anlamına gelmiyor.

Resesyon, art arda iki çeyrekte negatif büyüme yaşanması anlamına geliyor.

İngiltere ekonomisi ise 2011'in ilk çeyreğinde büyümüştü.

Kamu Siyasaları Araştırma Enstitüsü'nün direktörü Nick Pearce, "Teknik tanımı itibariyle olmasa da İngiltere ekonomisi hala resesyonda olabilir" diyor.

Pearce, hükümetin bütçe açığını kapatma planının belli bir miktar ekonomik büyümeyi varsaydığını, bu sayede vergi gelirini artırmayı ve sosyal yardımları azaltmayı umduğunu söylüyor.

Pearce, "Maliye Bakanı'nın istihdam ve büyümeyi önceleyen bir bütçe açığını azaltma planını düşünmesinin vakti geldi" diyor.