BIST 10.056
DOLAR 32,22
EURO 34,78
ALTIN 2.426,14
HABER /  DÜNYA

Taliban Afgan çevirmeni öldürdü

Savaş muhabiri Afgan çevirmenini, yetkililerin uzlaşmaz tutumu nedeniyle öldürdüğünü açıkladı...

Abone ol

Afganistan'daki Taliban örgütü, 19 Mart’ta serbest bırakılan İtalyan La Repubblica gazetesinin savaş muhabiri Daniele Mastrogiacomo'nun Afgan çevirmenini, ''yetkililerin uzlaşmaz tutumu'' nedeniyle öldürdüğünü açıkladı.

Taliban'ın önde gelen yöneticilerinden Molla Dadullah, 23 yaşındaki çevirmen Ecmel Nakşibendi'yi bugün öldürdüklerini açıklarken, başka ayrıntı vermedi.

Dadullah, Afgan yetkililerin, istedikleri gibi bazı Taliban militanlarının serbest bırakılması konusunu görüşmemeleri nedeniyle, yarın dolacak ültimatomdan önce Afgan çevirmeni öldürmeye karar verdiklerini söyledi.

Afganistan'da, devrik Taliban rejimine bağlı militanlarca kaçırıldıktan sonra serbest bırakılan İtalyan gazeteci Daniele Mastrogiacomo, kendisiyle birlikte kaçırılan ancak Taliban'ın elinde kalan çevirmeninin öldürüldüğü haberiyle adeta yıkıldığını söyledi.

Ölüm haberi henüz doğrulanmadı

İtalyan sivil toplum örgütü "PeaceReporter", Afganistan'daki Taliban örgütünün, 19 Mart'ta serbest bırakılan İtalyan La Repubblica gazetesinin savaş muhabiri Daniele Mastrogiacomo'nun Afgan çevirmenini öldürdüğü yolundaki açıklamasının doğrulanmadığını bildirdi.

ABD cinayeti kınadı

Beyaz Saray, Afgan çevirmenin öldürülmesini kınadı. Beyaz Saray Sözcüsü Gordon Johndroe, ABD Başkanı George W. Bush'un Paskalya tatili dolayısıyla bulunduğu Texas'taki Crawford çiftliğinde yaptığı açıklamada, ''Bu barbarca cinayet, bize NATO ve ABD'nin Afganistan'da bulunma nedenlerini hatırlatıyor'' dedi ve NATO ile ABD'nin Afgan halkına Taliban militanlarına ve müttefikleri El Kaide militanlarına karşı koymaları için yardım etmek amacıyla bu ülkede bulunduğunu söyledi.

Bir milyon dolar fidye ödendi mi?

İtalyan hükümetinin, ABD ve AB ülkelerinin uyarılarına karşın, fidyeci Taliban militanlarıyla pazarlığa oturduğu iddiaları gündeme gelmiş ve Roma'nın Kabil'de cezaevinde bulunan 5 azılı militanın serbest kalmasının yanı sıra bir milyon dolar da fidye ödediği iddia edilmişti.

Mastrogiacomo'nun serbest bırakıldığını öğrendiğinde İtalya Başbakanı Romano Prodi'nin Almanya Başbakanı Angela Merkel ile resmi görüşmede olduğu ve Prodi'nin Merkel'e dönerek, "Gazetecimiz serbest" dediği, Merkel'in ise soğuk bir ifadeyle "Gerçekten buna sevindim. Ama devlet olarak teröristlerle pazarlığınızı yadırgadım. Almanya hiçbir zaman teröristlerle muhatap olmaz" dediği ileri sürülmüştü.

Afganistan’da 6 NATO askeri öldü

Afganistan'ın güneyinde, Kanadalı 6 NATO askeri öldürüldü.

NATO'dan yapılan açıklamada, araçları geçerken yola yerleştirilmiş bir bombanın patlaması üzerine 6 NATO askerinin daha öldüğü, bugün ölen NATO askerlerinin sayısının 7'ye yükseldiği kaydedildi.

Açıklamada, aynı saldırıda 1 askerin yaralandığı belirtildi.