BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Talabani Saddamın tetikçisi ile

Celal Talabani, Halepçe katliamından önce saldırının sanıkları ile birlikte halay çekmiş..

Abone ol

Celal Talabani, ABD’nin Irak’a ilk müdahalesinin önünü açan Halepçe saldırısından önce Kimyasal Ali lakaplı Ali Hasan El Mecid ve Saddam Hüseyin’in sağ kolu El Duri’yle birlikte halay çekmiş

Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Ankara Şube Başkanı Mahmut Kasapoğlu, Halepçe’deki olaydan Mesut Barzani ve Celal Talabani’nin haberi olduğunu açıkladı. 16 Mart 1988’de yaşanan olayla ilgili olarak ilginç bilgiler veren Başkan mahmut Kasapoğlu şunları söyledi: “Dönemin Irak yönetimi Barzani ve Talabani’ye, ‘İran askerleri, sivil unsurlar olarak o bölgeye sızdı. Bölgeye kimyasal göndereceğiz. 48 saat içinde bölgedeki Kürtleri tahliye edin’ talimatı göndermiş ve ikisinin de ‘olur’ cevabını vermiş.

BAŞKA PLAN MI VARDI?
Halepçe’ye kimyasal silahla saldırı olacağını hem Mesud Barzani hem de Celal Talabani biliyordu. Bölgeyi bilerek boşaltmadılar. Zaten orada da belirtildiği gibi çok fazla insan hayatını kaybetmedi. 50-60 kişinin öldüğünü söyleyebilirim.” O tarihlerde çekildiği belirtilen fotoğraflarda ABD tarafından Irak Devlet Başkanı sıfatı verilen aşiret reisi Celal Talabani ile katliamın sorumluları olarak gösterilen İzzeddin El Duri ve Kimyasal Ali yan yana görülüyor.

Fotoğraflarda Talabani olduğu belirtilen kişiyle İzzeddin El Duri ve Kimyasal Ali lakaplı Ali Hasan El Mecid yan yana halay çekiyor. Samimi fotoğraflar, Halepçe katliamının arkasında başka bir planın olduğunu gösterir nitelikte. Halepçe Katliamı’nda binlerce Kürt, korkunç şekilde hayatını kaybetti. Katliam sırasında İran sınırına yakın bir bölgede bulunan Halepçeliler, Irak ordusunun yaptığı hava bombardımanından sonra sığınaklara çekildilerse de bir süre sonra helikopter ve uçaklardan atılan kimyasal gazlardan kendilerini kurtaramadılar. Saldırılarda en az 5 bin sivil öldü, 10 binden fazla sivil de yaralandı.

(Ceyhun Bozkur-Yeniçağ gazetesi)