BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Asker aşığı profesöre dava açılsın

İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Şengör'in sözleri meslektaşlarını utandırdı.

Abone ol

"Generalle konuşurken ayağa kalkarım, rahat demezse oturmam" diye konuşan İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Celal Şengör'in sözleri meslektaşlarını utandırdı. Tüm Öğretim Üyeleri Derneği (TÜMÖD) Başkanı Prof. Dr. Tahir Hatipoğlu, "Ben, bir profesör olarak, öğretim üyeleri derneğinde yıllarca genel başkanlık yapmış bir insan olarak, bu zatın bu türden açıklamalarından rahatsız oluyorum ve utanıyorum" dedi. Hatipoğlu, Şengör hakkında suç duyurusunda bulunarak, savcılığa gideceğini açıkladı.

SAÇMA SAPAN SÖZLER

"Şengör 'Ben bir generalle konuşurken ayağa kalkarım' gibi saçma sapan ve öğretim üyelerini küçük düşürücü bir davranışlar da göstermektedir" diye konuşan Hatipoğlu, Şengör'ün üniversiteleri üç harp okulundan ibaret göstererek üniversitelerin kurumsal yapısına hakarette bulunduğunu belirtti. Hatipoğlu, "Bir profesör, profesörlük kimliğini kullanarak aleni şekilde kendi davranışını bu şekilde sergileyemez. Profesörlük, bir akademik unvandır, kamuya ait unvandır ve saygınlığı olan bir meslektir. Dünyada cübbe giyen üç meslekten biridir. Böyle bir mesleğin üyesi olan bir profesör, 'generaller rahat demezse oturmam' gibi çılgınlık belirtisi sözler söyleyemez. Böyle bir davranış ruh sağlığına bağlı olsa da mesleği incitir ve aşağılar. Prof. Şengör, bir an önce bu türden çocuksu davranışlarını kamuoyuna sergilemekten vazgeçmeli. Davranışı, üniversite disiplin yönetmeliğine aykırı. İTÜ Rektörlüğü hakkında disiplin soruşturması açmalıdır. Hiçbir profesör mesleğini küçük düşürücü, onurunu kırıcı ve aşağılayıcı davranışı sözle ve yazıyla ifade edemez. Şengör'ün darbe isteyen çağrılarından ötürü Cumhuriyet Savcıları kovuşturma açmalı ve yargılanması için kamu davası açmalıdır" dedi.

Türkiye darbelerden çok çekti

Şengör'ün ordunun darbe yapmasını istediğini ve bu isteğin öğretim üyeliği mesleğine ve bilim adamı kimliğine aykırı davranışlar sergilediğini söyleyen Hatipoğlu, "Üniversite her şeyin üstünde bir barış kurumudur. Üniversite demokratik düzenin, bilimin ve aklın, insan haklarının savunucusudur. Başka türlü düşünmek abesle iştigaldir, ihanettir. Akademik unvan kullanılarak hiçbir öğretim üyesi 'ordu darbe yapsın' şekinde kamuoyu önünde konuşamaz. Türkiye demokratik bir ülkedir, ayrıca darbelerden çok çekmiştir. Ayrıca, üniversitenin varlık nedeni, onun demokratik özüdür" dedi.