BIST 9.091
DOLAR 32,38
EURO 35,01
ALTIN 2.325,79
HABER /  GÜNCEL

Suudi Arabistan'da petrol parasıyla istikrar arayışı

Dünya petrol fiyatları, petrol üreticisi ülkelerdeki belirsizlikten olumsuz etkilenirken, Suudi Arabistan'da olası bir halk hareketi kamu harcamalarının artırılmasıyla önlenmeye çalışıyor.

Abone ol

Orta Doğu ülkelerindeki siyasi dönüşümler sürerken, petrol fiyatlarında yüzde 2 oranında artış gözlemlendi.

Yaşanmakta olan fiyat artışının temel sebebi aralarında Libya ve Suudi Arabistan gibi büyük petrol üreticilerinin bulunduğu ülkelerde yaşanan çalkantılar.

Örneğin Libya'da yaşanan isyanın ülkenin pterol üretimini yüzde 75 civarında düşürmesi bekleniyor.

Suudi Arabistan, Libya'da yaşanan petrol arz açığını kapatacak şekilde üretimini artıracağı sözünü verse de, bu ülkede de benzer bir isyan yaşanabileceği görüşü hakim.

Reform talebi

Pazar günü Suudi Arabistan'daki 119 akademisyen, aktivist ve iş adamı, Kral Abdullah'a yazdıkları açık mektupla reform talebinde bulundular.

Bu arada Suudi Arabistan borsası Tadawul son iki haftada yüzde onluk düşüş yaşayarak, son altı ayın en düşük değerine ulaştı.

Bu gelişme, Suudi yatırımcıların hükümetten iç pazara müdahale etmesi talebinde bulunmalarını beraberinde getirdi.

Dün Kral Abdullah'a yazılan reform talebi içeren mektup, ülkede sosyal iletişim ağlarında örgütlenen "11 Mart: Suudi Arabistan Öfke Gününe" olan ilginin artmasıyla aynı dönemde gündeme geldi.

Eylem gününün Facebook üzerindeki sayfasının üye sayısı son günlerde 400'den 12.000'e arttı.

Kamu harcamaları artıyor

Ülke nüfusunun üçte ikisini oluşturan otuz yaş altındaki gençler arasında yaygın olan işssizliğin, Mısır'da yaşanana benzer bir patlamaya yol açabileceği yorumları yaygınlaşıyor.

Kral Abdullah'ın ülkedeki gerilimi düşürmek yönündeki hamlesi ise kamu harcamalarının artırılması oldu.

Abdullah'ın ekonomik destek paketinde, 36 milyar dolarlık kamu harcaması, sayıları 50.000'i bulan kamu görevlilerine kalıcı iş sözleşmesi sunulması ve devlet memurlarına yüzde 15'lik maaş zammı yapılması var.

Suudi Arabistan dünya petrol üretiminin yüzde 11.6'yla ilk sırasında yer alıyor .

Ülkedeki rezervler de dünya üzerinde bilinen en büyük petrol rezervi.