BIST 10.046
DOLAR 32,42
EURO 34,58
ALTIN 2.387,17
HABER /  GÜNCEL

Suu Kyi: Birmanya'da yeni dönem umudu doğdu

Son 20 yılın büyük bölümünü ev hapsinde geçirdikten sonra dünkü ara seçimlerle meclise dönen Aung San Suu Kyi, bu oylamanın ülkesi için "yeni bir dönemin başlangıcı" olmasını dilediğini söyledi.

Abone ol

Birmanya'da son 20 yılın büyük bölümünü ev hapsinde geçirdikten sonra dünkü ara seçimlerde miletvekilliğine seçilen muhalefet lideri Aung San Suu Kyi, bu oylamanın ülkesi için "yeni bir dönemin başlangıcı" olmasını dilediğini söyledi.

Partisinin Rangoon'daki merkezi önünde sevinç gösterileri düzenleyen taraftarlarına hitap eden Suu Kyi, sonucu "halkın zaferi" diye niteledi.

Suu Kyi bundan sonraki hedefinin diğer partilerle barışmak ve uzlaşmak olduğunu belirtti.

Seçimin resmi sonuçları henüz açıklanmadı ancak Suu Kyi'nin partisi Ulusal Demokrasi Birliği, bu oylamada yenilenen 45 sandalyenin neredeyse tümünü kazandığına emin olduğunu söylüyor.

Rangoon'daki bir BBC muhabiri, Birmanya'nın güçlü ordusunun önümüzdeki günlerde vereceği tepkinin çok önemli olduğunu söylüyor.

Ulusal Demokrasi Birliği 1990 genel seçimlerinde ezici bir zafer kazanmış, ancak askeri yönetim seçim sonuçlarını tanımadığını açıklayarak iktidara gelmesini engellemişti.

Suu Kyi bunu izleyen 20 yılın büyük kısmını ev hapsinde geçirmiş, 2010'daki genel seçimlere katılmayı reddetmişti.

Ordunun partisi çoğunlukta

Ancak 2010'dan bu yana Birmanya'da siyasi reformlar yapılıyor.

Pekçok siyasi mahkûm serbest bırakılırken, medyaya yönelik kısıtlamalar da azaldı.

Aung San Suu Kyi ve partisi de siyasi sürece girmeye ikna edildi.

Avrupa Birliği, bu oylama sorunsuz geçtiği takdirde Birmanya'ya uyguladığı ambargoların bazılarından vazgeçileceği sinyali vermişti.

Ulusal Demokrasi Birliği ara seçimlerden zaferle çıksa bile, ordunun desteklediği Birlik, Dayanışma ve Kalkınma Partisi meclisin %80'ine sahip olacak.

Aung San Suu Kyi ise seçim kampanyasında reform taleplerini sürdürme sözü verdi.