BIST 10.267
DOLAR 32,24
EURO 34,73
ALTIN 2.413,69
HABER /  GÜNCEL

Suriyeli ailenin tek ümidi Erdoğan!

Suriye’de iç savaştan Reyhanlı’ya kaçan sığınmacılar patlamanın ardından ‘can güvenliğimiz yok’ deyip geri dönmeye başladı.

Abone ol

Esad’a bağlı savaş uçakları 4 ay önce köylerini de vurunca çareyi Türkiye’ye kaçmakta bulmuşlar.

Havaş ailesi de Suriye'deki vahşetten kaçarak Reyhanlı'ya yerleşen ailelerden biri...

Son yaşanan saldırılardan sonra ülkelerine dönme kararı alan Havaş ailesi, ''Çocuklarımın zihninde hep bu iyi düşünceler kalsın ve Türkleri dost bilerek büyüsünler istiyorum. Biliyorum ki, intihara gidiyoruz ama kalbimiz kırılmasın diye kendi ülkemize dönüyoruz. Yaşadığımdan daha çok yaşayacak değilim. Ama insan evladı, başı derde giren Müslümanların kurtarıcısı Tayyip Erdoğan’dan ümidimi hiç kesmiyorum. O hem bizim (Suriyelilerin) hem Türkiyelilerin Başbakanı. İnşallah bu savaşı bitirecek.” dedi.

İşte Türkiye’yi terk edenlerden Havaş ailesinin sınır yolculuğunu yazdı.

81 kişinin can verdiği Reyhanlı’daki bombalı katliamın ardından can güvenliklerinin kalmadığını söyleyen çok sayıda Suriyeli, Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan ülkelerine geçiş yapıyor.

Geriye dönenlerden biri de 9 kişilik Havaş Ailesi...

Cilvegözü Sınır Kapısı’na eşyalarını taşıyan aile burada belediyenin servis araçlarıyla muhaliflerin kontrolünde olan Babel Hawa Sınır Kapısı’na getiriliyor. Bu noktada muhalifler tarafından kontrolden geçen aile 3 kilometre daha yolculuk yapıyor. İlk dikkat çeken şey, minibüsün içinde kimsenin birbiriyle göz göze gelmemesi ve tüm aile fertlerinin endişe dolu bakışlarını sürekli kaçırması oldu.

ekran-resmi-2013-05-18,-10.46.29.png

SUSUZ TUVALETSİZ ÇADIRKENT

Bir muhalifin eşlik ettiği aile Babel Hawa sınırları içinde araziye kurulan ve birçok sorunu olan çadır kentte bir çadıra yerleştiriliyor. Su, tuvalet ve yemek yok. Sağlık sorunları had safhaya ulaşmış, salgın hastalıklar başlamış. İki hafta önce hava saldırısı düzenlenen yerleşkede ölen ve yaralananlar olmuş. Aile reisi Muahmmet (52), babaanne Sare (79), anne Hasibe, kız kardeşler Meri (17), Maria (12), Fatma (9) ve erkek kardeşler Ahmet (11), Halit (7), İdris (5) ile birlikte geçen yıl Halep’te iç çatışmalar artınca önce İdlip bölgesindeki köylerine kaçmışlar. Esad’a bağlı savaş uçakları 4 ay önce köylerini de vurunca çareyi Türkiye’ye kaçmakta bulmuşlar ve 3 aile birleşerek Reyhanlı’dan bir daire kiralamışlar.

ekran-resmi-2013-05-18,-10.46.24.png

EVLERİMİZE SALDIRDILAR

Ailesinin yanında güçlü olmaya çalışan baba Muhammet Havaş, savaş başlamadan önce Halep’te lokanta işletmeciliği yaptığını anlatıyor: “Reyhanlı’da bomba patladığı gün tanımadığımız insanlar bize saldırmaya başladı. Evlerimizin camları taşlandı, dışarı çıkamaz olduk. Suriyeli olduğumuzu anlayan ya küfrediyor ya da saldırıyor. Esad amacına ulaştı ve dost Reyhanlı halkını bize karşı kışkırttı.”

Çaresiz baba Havvaş, Babel Hava’da yerleştiği çadırda bir köşeye çekilerek anlatmaya devam ediyor: “Bu insanlar bize çok iyi davrandı. Her gün sıraya girerek bize yeme, ilaç verdiler. Bize ait olmayan bir saldırıdan dolayı sürekli saldırı altında kalmamız bizi çok üzdü. Ama her şeye rağmen yine Reyhanlı halkı evimizden çıkamadığımız için geceleri bize yemek taşıdı. En küçük oğlumuz İdris geçen gece ateşlendi, komşumuza çekinerek söyledik. Bize haber vermeden gitmiş doktor getirmiş. Bunlar unutulur iyilik değil. Çocuklarımın zihninde hep bu iyi düşünceler kalsın ve Türkleri dost bilerek büyüsünler istiyorum. Biliyorum ki, intihara gidiyoruz ama kalbimiz kırılmasın diye kendi ülkemize dönüyoruz.”

ÜMİDİMİZ ERDOĞAN

Babaanne Sare, lafa girerek şunları söylüyor: “Reyhanlı’ya geldiğimiz günden beri torunlarımla huzur içinde yaşıyorduk. Ne zaman kırılası eller o bombayı patlattı, işte bizim için sınırın iki tarafı da tehlike oldu. Ölümse yaşadığımdan daha çok yaşayacak değilim. Ama insan evladı, başı derde giren Müslümanların kurtarıcısı Tayyip Erdoğan’dan ümidimi hiç kesmiyorum. O hem bizim (Suriyelilerin) hem Türkiyelilerin Başbakanı. İnşallah bu savaşı bitirecek. Ben belki görürüm belki göremem ama torunlarım barış ve huzur içinde büyüyecek. Erdoğan için her gün dua ediyorum.”

9 kişilik sığınmacı Havaş ailesi Reyhanlı patlamaları ardından tehdit edilince tekrar Suriye’ye taşındı.

Havaş ailesinin Babel Hava’da yerleştiği çadırkentte su ve tuvaletin olmayışı salgın hastalıklara neden oluyor.

ekran-resmi-2013-05-18,-10.46.18.png

ESAD'IN AMACI KIŞKIRTMAK

Patlamanın ardından Suriyelilere oluşan tepkiler nedeniyle Reyhanlı’da sokağa çıkmayan bir diğer isim ise Esad’ın ordusundan kaçarak Reyhanlı’da bir eve sığınan Yarbay Abdul Sami, “Buraya gelmek isteyen Suriyeli ailelere yardım ediyorum. Parası olmayana para buluyoruz, doktor veya yiyecek ihtiyacı olanlara sağlık hizmeti verilmesini sağlıyoruz. Bu bomba patlatılma şekli ve yerine bakılırsa Esad’ın işi. Amacı, Suriyelilere karşı Türk halkını kışkırtmak ve bugün Reyhanlı’da yaşanan olayları başlatmaktı. Türkleri daha fazla incitmeye hakkımız yok. Zaten bizim için çok şey yaptılar” dedi.