BIST 9.909
DOLAR 32,47
EURO 34,70
ALTIN 2.436,92
HABER /  GÜNCEL

Suriye'de kanlı operasyonlar sürüyor

Sık sık protesto gösterilerine sahne olan Deyr Ez Zor'un bir dizi semtine çok sayıda tank ve zırhlı araç girdi.

Abone ol

Suriyeli insan hakları eylemcilerine göre, Suriye ordusu, bu sabah gün doğumundan önce, ülkenin doğusundaki en büyük kent olan Deyr Ez Zor'e saldırı düzenledi.

Kentteki muhalifler en az 42 kişinin öldürüldüğünü söylüyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlem Kuruluşu'ndan Rami Abdülrahman, sık sık protesto gösterilerine sahne olan Deyr Ez Zor'un bir dizi semtine çok sayıda tank ve zırhlı aracın girdiğini söylüyor.

Kentteki diğer insan hakları eylemcileri de topçu ateşi ve 'çok şiddetli patlamalar' duyulduğunu kaydetti.

Muhaliflere göre Hamas kentinde bugün yapılan operasyonlarda da en az 13 kişi öldürüldü.

Suriyeli muhalifler, güvenlik güçlerinin Mart ayında gösterilerin başlamasından bu yana, ülke çapında 1650 kişiyi öldürdüğünü ileri sürüyor.

On binlerce kişi de tutuklandı.

Ancak operasyonlara rağmen protestolar dinmiyor.

Cumhurbaşkanı Beşar Esad güvenlik güçlerinin operasyonlarını savunarak, 'Suriye reform yolunda' diye konuştu

Esad 'yolları kesip, kentleri kordon altına alıp halkı terörize eden suçluların hakkından gelmek devletin görevidir' diyor.

Muhalefet Esad'ın çok partili sisteme izin verdiği açıklamasını tatmin edici bulmuyor.

Çok partili sistem, Mart ayı ortalarından bu yana Cumhurbaşkanı Esad'a karşı gösteriler yapanların, başta gelen taleplerinden biriydi.

Öte yandan, Körfez İşbirliği Konseyi üyesi ülkeler yayımladıkları ortak açıklamada, Şam yönetimini akan kanı durdurmaya ve önemli reformları hayata geçirmeye çağırdı.

Suudi Arabistan, Kuveyt, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman ve Katar'dan oluşan KİK, sağduyu ve Suriye halkının hak ve onurunu koruyacak önemli reformların hayata geçirilmesi çağrısı yaparak, Şam yönetiminden halkının isteklerine yanıt vermesini istedi.

Uluslararası tepkiler

ABD, Fransa ve Almanya Suriye yönetimini göstericilere karşı 'rastgele şiddet' kullandığı gerekçesiyle kınadı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Başkan Barack Obama'nın Farnsa ve Almanya liderlerine Şam'a karşı yeni yaptırımları görüşme çağrısı yaptığı bildirildi.

Beyaz Saray'day yapılan son açıklamada, ABD, Fransa ve Almanya liderlerinin BM Güvenlik Konseyi'nin 3 Ağustos'ta yaptığı açıklamayı memnuniyetle karşıladığı belirtildi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Suriye hükümetinin ülkedeki gösterileri bastırmada kullandığı şiddeti kınayan bir metin üzerinde anlaşmıştı.

Konsey tarafından yayımlanan bildiride "yaygın insan hakları ihlalleri ve Suriyeli yetkililerin sivillere karşı güç kullanması" kınandı.

Bildiri, bazı Güvenlik Konseyi üyelerinin herhangi bir kınamanın Libya operasyonuna benzer bir müdahaleyle sonuçlanacağı kaygılarına rağmen kabul edildi.

Bildiride ayrıca şiddetin sorumlularının hesap verebilir olması gerektiği de ifade edildi.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ülkedeki gösterileri bastırmada şiddet kullanmaya devam eden Suriye'ye karşı yaptırımların kapsamını genişlettiklerini açıklamıştı.

Yaptırımlar, ABD Maliye Bakanlığı tarafından Cumhurbaşkanı Beşar Esad ve kardeşi için paravan görevi gördüğü ifade edilen önemli bir işadamını içeriyor.

ABD'li yetkililerin daha önce yaptığı açıklamaları yineleyen Clinton, Cumhurbaşkanı Esad'ın Suriye'deki meşruiyetini kaybettiğini de söylemişti.