BIST 10.677
DOLAR 32,23
EURO 35,02
ALTIN 2.443,42
HABER /  DÜNYA

Suriye uçağının sırrı hala çözülemedi!

Rusya, Ankara'ya indirilen uçakta askeri malzeme olmadığı konusunda ısrarlı.

Abone ol
Türkiye-Rusya-Suriye arasındaki uçak krizi giderek tırmanıyor! Türkiye, Rusya'yı Suriye'ye askeri mühimmat sevkiyatı yaptığı iddiasıyla suçlarken, Rusya uçakta askeri malzeme bulunmadığı konusunda ısrarlı. Bu arada Rus basınında krizin Türkiye'yi savaşa sürüklediğini yazarken, uçağı Amerikan istihbaratının ihbar ettiği iddiaları ortaya atıldı.

Suriye hava şirketine ait Moskova-Şam rotalı Airbus A320 uçağı, Rusya Federasyonu'nun Tula'lı savunma sanayi şirketlerinden biri olan KBP'ye ait ürün taşıdı. Rus gazetesi Kommersant'ta cumartesi günü yazılan habere göre bu şirket, bir devlet kurumu olan “Rostechnologii”nin bir parçası.

FOTOĞRAF GALERİSİ İÇİN TIKLAYIN

"RADYO TEKNİK ÜRÜNLERİ TAŞIYOR"

Rusya'nın Sesi Radyosu'nun internet sitesinde yer alan haberde Rus Askeri-Teknik Ortaklığı’na yakın olan haber kaynağı, uçakta 12 benzer kutunun bulunduğunu ve kendi düşüncesine göre bunların sadece savaş amaçlı kullanılmayan radyo teknik ürünler olduğunu açıkladı. Bu arada Rusya’yı Suriye’ye mühimmat teslim etmekle suçlayan Başbakan Tayyip Erdoğan, sözlerini henüz delillerle güçlendiremediği belirtildi.

RUSYA NEDEN YOLCU UÇAĞIYLA TAŞIDI?
 
Bu arada, yasak olmayan fakat savunma sanayi ile ilişkili olan bu yükün neden yolcu taşıma uçağı ile taşındığı konusu bulanıklığını koruyor. Uzmanların tahminlerine göre Rusya, Suriye’ye deniz yoluyla bir takım yükleri taşırken yaşadığı skandallardan sonra bu yolu seçmek zorunda kaldı. Rus savaş ürünleri taşıyan gemilerin rotası son zamanlarda iki kez kesildi. İlki, St. Petersburg’dan Suriye’deki Latakiya limanına giden yük gemisinin Kıbrıs yakınlarında bekletilmesi, diğeri ise aynı zorlukların kuru yük gemisi Alaed’de ortaya çıkması. Politik Araştırmalar Merkezi (PIR) Uzmanı Vadim Kozyulin, Kommersant gazetesine verdiği demeçte şunları dile getirdi: “Sorun öyle bir dereceye geldi ki, Rusya artık savunma sanayi ürünlerini teslim etmek için daha az olanağa sahip. Her ihtimalde, rota AB ya da NATO sınırlarından geçiyor.”

"KRİZ SAVAŞA SÜRÜKLÜYOR"

Bu arada uçak krizi, Rusya'da da gündemin ilk sıralarını koruyor. Rusya Bilimler Akademisi Dünya Ekonomisi ve Uluslararası İlişkiler Enstitüsü bilimsel araştırmacısı Türkolog Viktor Nadeina-Raevskiy “Meseleler savaşa doğru gidiyor” sözlerini sarfetti. Türkiye’nin NATO müttefiklerinin çıkarlarına göre çalıştığı ve NATO’nun Suriye’ye karşı gerçekleştireceği operasyon için poligon haline dönüşebileceği gayet açıktır.

AMERİKA İSTİHBARATI İHBAR ETTİ İDDİASI 

Rus yetkililer bu olayı neticesiz bırakma niyetinde değiller. Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) Rusya’daki ilgili birimlerde Suriye’ye yük gönderilmesi ile ilgili bilgi sızdırması ile ilgili soruşturma başlatmayı planlıyor. Moskova-Şam uçağı haftada bir defa Syrian Airlines şirketi tarafından gerçekleştiriliyor. Türk basınının verilerine göre, özellikle bu uçakta “askeri yük” bulunduğu ile ilgili bilgiyi Ankara’ya Amerikan gizli servisi bildirdi. Bu bilgi sızıntısının Suriye tarafının suçu ile de gerçekleşmesi olabileceği göz önünde bulunduruluyor.