BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

'İhlal olursa yine karşılık veririz'

BM ve Arap Birliği'nin temsilcisi ile görüşen Türkiye Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Suriye'nin sınırı ihlal etmesi halinde buna karşılık vereceklerini söyledi. Başbakan Erdoğan da BM'nin Suriye'deki gelişmeleri kontrol edemediği eleştirisini dile getirdi.

Abone ol

Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği'nin özel temsilcisi Lahdar Brahimi Türkiye'de temaslarda bulunuyor.

Brahimi ile İstanbul'da görüşen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu "Suriye'nin sınır ihlalinde bulunması halinde buna karşılık vermekte tereddüt etmeyeceğini" ifade etti.

İran'daki Press TV haber kanalı Brahimi'nin yarın (pazar) İran'ı ziyaret edeceğini son dakika haberi olarak duyurdu.

Ankara hükümeti daha önceki açıklamalarında, Akçakale'de beş kişinin ölümüyle sonuçlanan ihlallere karşı daha sert karşılık verileceği söylenmişti.

Erdoğan'ın sözleri

BBC muhabiri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da konuyla ilgili açıklamasında Birleşmiş Milletler'in Suriye'deki duruma müdahalesinde "başarısız kaldığından ve bunun Devlet Başkanı Beşar Esad tarafından her gün on binler, yüz binlerce kişiyi öldürmek için yeşil ışık olarak algılandığından" söz ettiğini bildiriyor.

Erdoğan, Rusya ve Çin'in Suriye'ye diplomatik desteğini de eleştirdi.

Bölge ülkelerini ziyaret eden Brahimi'nin elinde somut bir barış planı olmadığını belirten BBC muhabiri, bölgedeki temasların iyi sonuçlar vermesi halinde Brahimi'nin gelecek hafta Şam'a gidebileceği yolundaki bir açıklamanın BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'dan geldiğini belirtti.

Özel temsilcinin ziyareti Türkiye ile Suriye arasında gerginliğin yükseldiği sıralara rastlıyor.

Urfa'nın Akçakale ilçesinde Suriye'den açılan ateş sonucu anyı aileden beş kişi ölmüş; Türkiye'nin karşılık vermesi sonrasında sınır boyunda karşılıklı top atışları yapılmıştı.

Brahimi, İstanbul'da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile de biraraya geldi.

Rusya'dan Suriye'ye giden bir yolcu uçağının Türkiye tarafından Ankara'ya inmeye zorlaması ardından da tartışmalar yaşandı.

Uçakla ilgili tartışma

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çarşamba akşamı Ankara'da alıkonulan Suriye yolcu uçağında uluslararası hukuka aykırı şekilde, Rusya'nın resmi savunma sanayii şirketinden Suriye Savunma Bakanlığı'na araç, gereç ve mühimmat taşındığını söylemişti.

Suriye'nin 'korsanlıkla' suçladığı, Rusya'nın açıklama istediği Türkiye, olayla ilgili olarak Şam yönetimine nota verdi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye yolcu uçağında silah bulunmadığını ve uçağın "yasal radar parçaları taşıdığını" duyurdu.

Lavrov, gazetecilere verdiği bilgide, "Tabii ki uçakta silah yoktu. Olamazdı. Uçakta, yasal bir Rus şirketin yasal bir müşteriye, yasal bir şekilde göndermekte olduğu kargo bulunuyordu" dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı, uçakta taşınan "radarlarda kullanılan elektronik gereçler"in yasal bir kargo olduğunu; bununla birlikte bu gereçlerin "çifte işlev görebileceğini" söyledi. Bu ifadeyle, söz konusu gereçlerin sivil ya da askeri amaçla kullanılabileceği kastediliyor.

Lavrov, kargoyu Suriye'ye gönderen Rus şirketinin, Türkiye tarafından alıkonan malzemenin iade edilmesini isteyeceğini de bildirdi.

Brahimi'nin bölge turu

BBC'nin Türkiye'de bulunan muhabiri Türkiye'nin belki Suriye ile savaşta olmadığını ama artan oranda komşusundaki savaş ortamıyla içli-dışlı olduğunu söylüyor.

Suriye, Katar ve Suudi Arabistan ile birlikte Türkiye'nin muhalif hareketleri silahlandırdığını söylüyor; söz konusu ülkeler bu suçlamayı reddediyor.

BM özel temsilcisi dün de Suudi Arabistan'ı ziyaret etmişti.

Brahimi'nin Türkiye'den sonra İran ve Irak'a gideceği bildiriliyor.

İran Devlet Televizyonu, dışişleri bakanlığı sözcüsünün "Brahimi'nin temasları sırasında Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi ile Suriye'deki gelişmeleri değerlendireceğini" duyurdu.

İran, Suriye'de Beşar Esad yönetimini destekliyor.

Brahimi'nin pazartesi günü de Irak'ta Başbakan Nuri el-Maliki ile biraraya geleceği bildiriliyor.

Maliki'nin sözcüsü Ali Musavi "Irak'ın Brahimi'nin girişimlerini desteklediğini; görevinin başarıyla sonuçlanması ve dolayısıyla Suriye halkının trajedisine son bulması için geleni yapmaya hazır olduğunu defalarca ifade ettiğini" söyledi.

Suudi Arabistan'daki açıklama

Brahimi'nin Cidde'deki temasları ile ilgili açıklama yapan Dışişleri Bakanı Abdül Aziz bin Abdullah'ın "Suriye'de akan kanın bir an önce durdurulması çağrısı" yaptığı bildiriliyor.