BIST 9.096
DOLAR 32,37
EURO 35,00
ALTIN 2.326,04
HABER /  GÜNCEL

Suriye ordusundan 'büyük operasyon' hazırlığı

Suriye içinde bir süredir Kalamun Dağları olarak bilinen bölgeyi kapsayan büyük bir askeri operasyondan bahsediliyor. Şam'dan gazeteci Hediye Levent, bölgede birkaç haftadır hareketlilik yaşandığını aktarıyor.

Abone ol

Suriye içinde bir süredir Kalamun Dağları olarak bilinen bölgeyi kapsayan büyük bir askeri operasyondan bahsediliyor.

Kalamun Operasyonu olarak adlandırılan operasyonun başladığına ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı ancak birkaç haftalık hareketlilik takip edildiğinde "operasyonun başladığı" söylenebilir.

Kalamun bölgesi denize kıyısı olan Lübnan üzerinden Suriye'ye silah, para, savaşçı taşınabildiği için muhalifler açısından büyük öneme sahip. Ayrıca

bu bölgeden Şam ve Humus, kırsalları ile birlikte tehdit altında tutulabiliyor.

Ürdün sınırından başlayıp Dera - Şam - Humus ve Halep'e ulaşan otoyol sivil ve askeri nakliyat açısından tek güzergah.

Lazkiye ve Tartus limanlarındaki malın, Tartus-Banyas ve Humus'taki rafinerilerden aktarılan petrol ve mazotun, yiyeceğin nakli bu otoban üzerinden sağlanıyor.

Muhalifler otobanı tam anlamıyla kontrol altına alamasa da nakliyatta yaşanan her türlü aksaklık çatışmaların seyrini değiştirmekten Şam'da temel tüketim maddelerinin teminine ve fiyat artışlarına kadar birçok durumu doğrudan etkileyebiliyor.

Suriye ordusu açısından bölge, muhaliflerin Lübnan'dan sağladığı lojistik nedeniyle savaşın sürekli uzaması, ordunun personel ve enerjisinin önemli bir kısmını Şam'ın ve otoyolun korunması için kullanmak zorunda kalması nedeniyle önem taşıyor.

Ayrıca bölge ülkenin çalışır durumdaki iki rafinerisi olan Banyas ve Humus rafinerileri ile tarımsal üretim yapılan alanların korunması açısından da önem arz ediyor.

Suriye ordusu Kalamun Operasyonu ile "muhalifleri, Şam-Humus arasındaki bölgede otoban ile Lübnan sınırı arasında sıkıştırmayı" hedefliyor. Bu çerçevede, "muhalifleri yerleşim birimlerinden çıkararak Lübnan sınırındaki dağlık araziye itmeye çalışıyor" denebilir.

Hizbullah katılacak mı?

Suriye-Lübnan sınırındaki Kuseyr'e yönelik askeri operasyona katılması ile gündeme gelen ve eleştirilere neden olan Hizbullah'ın Kalamun Operasyonu'nda da aktif rol alacağı güçlü bir şekilde dile getiriliyor.

Hizbullah'ın "operasyon çerçevesinde Lübnan sınırında konuşlanacağı" belirtilse de Suriye içine kadar girerek operasyona katılacağını savunanlar da var. Muhalifler Hizbullah'ı "Esad yönetimine destek olmakla" suçlarken, Hizbullah "El Kaide uzantılı silahlı muhaliflerin Suriye-Lübnan sınırındaki ve Lübnan içindeki Şiileri tehdit ettiğini" öne sürüyor.

Geçtiğimiz gün, El Kaide uzantılı bir grubun Lübnan'daki İran Büyükelçiliği'ni hedef alan bombalı saldırılarını "İran'dan çok Hizbullah'a mesaj" şeklinde yorumlayanlar da bulunuyor.