BIST 10.173
DOLAR 32,29
EURO 34,97
ALTIN 2.442,81
HABER /  DÜNYA

Enerjide en büyük ortak Rusya

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin enerji alanındaki en büyük ortağının Rusya olduğunu söyledi. <br/>Erdoğan ve Putin, Türkiye-Rusya...

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin enerji alanındaki en büyük ortağının Rusya olduğunu söyledi.
Erdoğan ve Putin, Türkiye-Rusya 4. Üst Düzey İşbirliği Konseyi Toplantısı’nın ardından düzenlenen ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu. "İki ülke arasındaki en önemli konunun enerji olduğunu belirten Erdoğan, enerji alanında Putin’le kapsamlı bir görüşme yaptığını belirterek, "Bu alanda en büyük ortağımız Rusya" şeklinde konuştu.
Türkiye-Rusya ilişkilerinde her alanda büyük gelişmeler kaydedildiğini söyleyen Erdoğan, "Şu anda bildiğiniz gibi 4. Üst Düzey İşbirliği Konseyi için bir arada bulunuyoruz. Bu çerçevede ikili ilişkilerimizin tüm alanlarda bir yıl öncesine göre çok daha güçlenerek devam ettiğini tespit etmiş bulunuyoruz" dedi.

"100 MİLYAR DOLARLIK HEDEF ÖNÜNDE ENGEL GÖRMÜYORUZ"
Erdoğan, "Geleceğe yönelik daha bunun üzerine neler ilave edebiliriz. Daha etkin hale nasıl getirebiliriz bunları değerlendirme imkanımız oldu. Bildiğiniz gibi, 2012 itibariyle 35 milyar dolara yaklaştık. Bu yılın ilk 9 ayı itibariyle dış ticaret hacminde biraz düşüş sözkonusu. Fakat her iki ülkede siyasi irade hedef olarak 2020 için 100 milyar dolarlık bir hedefi belirlemiş bulunuyoruz. Farklı alanlarda atacağımız adımlarla bu hedefi yakalamakta önümüzde engel görmüyoruz" ifadesini kullandı.

"TÜRK MÜTEAHHİTLERİN YATIRIMLARI 50 MİLYAR DOLARA ULAŞTI"
"Türk müteahhit firmalarının Rusya’da iftihar edeceğimiz yatırımlara imza attığını biliyoruz" diyen Başbakan Erdoğan, "Şu ana kadar bu yatırımlar, bugüne kadar 50 milyar dolara ulaşmış durumda" şeklinde konuştu.
Erdoğan, "Rus turistlerin Türkiye’yi önemli bir destinasyon merkezi olarak görmekten mutlu olduklarını söyleyen Erdoğan, 2012 itibariyle 4 milyon turistin Türkiye’ye geldiğini ifade etti.
Rus Siber Bank’ın, Türk bankacılık sektöründe farklı bir yere sahip olduğunu dile getiren Erdoğan, "Finans sektörünün karşılıklı yapacağımız yatırımlardaki yeri çok önem arz ediyor" şeklinde konuştu.
Bir diğer önemli adımın müşterek otomobil üretimi olduğunu kaydeden Başbakan, "Bölgesel sorunları ele almak suretiyle bunları enine boyuna değerlendirdik. Öncelikle Azerbaycan-Ermenistan arasındaki sorunu aramızda değerlendirdik. Suriye, Irak, Mısır, Libya, bütün bu bölgelerdeki gelişmeleri değerlendirme fırsatımız oldu. Demokrasiye dayalı, özellikle halkın iradesini yansıtacak oluşumlara nasıl müşterek bir çalışmayla zemin hazırlayabiliriz bunları görüşme fırsatımız oldu" dedi.
Suriye’deki iç çatışmalarda 150 bin kişinin öldürüldüğünü belirten Erdoğan, kimyasal silahlarla öldürülenlerin araştırılırken, konvansiyonel silahlarla olan ölümlerin araştırılmamasını "manidar" olarak niteledi.

PUTİN: "İLİŞKİLERİMİZ KARŞILIKLI YARAR ESASINA DAYANIYOR"
Rusya Devlet Başkanı Putin, "Üst düzey işbirliği koseyi toplantısı çok yapıcı ve samimi bir atmosferde gerçekleştirildi. Özellikle Sayın Başbakan ile çok kapsamlı ikili bir görüşme gerçekleştirdik. Tabi ki ikili ilişkilerimizin durumunu da ele aldık. Özellikle şunu vurgulamak isterim ki, işbirliğimizin esasında karşılıklı yarar ilkesi mevcuttur" dedi.

"GÜNEY AKIM BORU HATTI’NIN DENİZ KISMINDA ÇALIŞMALARA BAŞLIYORUZ"
Karşılıklı yatırım hacminin artmakta olduğunu dile getiren Putin, "İkili ortaklığımızın en önemli alanı enerjidir. Rusya Federasyonu’, Türkiye için stratejik bir ihracatçı konumuna gelmiştir. İşbirliğimizin alt yapısını geliştirmeye devam ediyoruz. Rusya’dan Türkiye’ye, Karadeniz üzerinden Mavi Akım hattı çok olumlu şekilde faaliyet gösteriyor. Güney Hattı boru inşaatı aşamasına geçmiş olduk. Yakın zamanda boru hattının deniz kısmında çalışmalara başlayacağız" şeklinde konuştu.

"NÜKLEER SANTRAL SON TEKNOLOJİ VE ÇEVRESEL STANDARTLARA UYGUN İNŞA EDİLMEKTEDİR"
Putin, "Rus şirketleri sadece doğal gaz ile değil, petrol konusunda da işbirliği konusunda adımlar atıyor. Rosatom Türkiye’nin ilk nükleer santralini yapmaktadır. Santralin inşaatı ile ilgili toplam yatırımların hacmi 20 milyar dolar olacaktır. Ve Rusya, bu finansmanı sağlamaktadır. Ayrıca Türkiye’nin önümüzdeki dönemde nükleer çalışmaları için kadro ve personel eğitmekteyiz. Ve tabi ki bu projeler en güncel güvenlik ve çevre standartlarına uygun olmaktadır" dedi.

"TÜRK MÜTEAHHİTLERİNE TEŞEKKÜR EDİYORUM"
Türk şirketlerin ise Rusya’da müteahhitlik alanında önemli faaliyetler gösterdiğini kaydeden Putin, "Ve özellikle Türk müteahhitlerine teşekkür etmek istiyorum. Çünkü çok kaliteli bir şekilde çalışıyor ve taahhütlerini yerine getiriyorlar. Rusya genelinde Türk müteahhitlerin yaptıkları projelerin toplam maliyeti 50 milyar doları aşmıştır" ifadelerini kullandı.
(İHA)