BIST 10.677
DOLAR 32,23
EURO 34,98
ALTIN 2.417,39
HABER /  DÜNYA

Suriye için ipler Türkiye'nin elinde

Uzmanlar katliamların devam ettiği Suriye'de kısa vadede Müdahale etmenin zor olduğunu belirtti.

Abone ol

Suriye'de katliamların bütün hızıyla yeniden başlaması uluslararsı bir müdahale olacak mı tartışmasını yeniden gündeme getirdi. Bazı çevreler Türkiye'nin Suriye'deki katliamlara seyirci kaldığını ifade ediyor. Ancak uzmanlar realitenin çok farklı olduğunu, kısa vadede Suriye'ye müdahalenin zor gördündüğünü ifade etti.

Ortadoğu Uzmanı Prof. Dr. Sedat Laçiner, "Türkiye bir ikilimde karşı karşıya. Komşusuna uluslararsı bir müdahale yapılmasını istemiyor. Ayrıca Suriye'ye bir müdahale yapılırsa bu durum Türkiye'nin Arap dünyasıyla ve özellikle İran'la problem yaşamasına yol açar. Ama bir yandan da demokratik yollardan Suriye'deki durumun çözüme kavuşmasını istiyor. Türkiye'nin tavrı diğer ülkelerinkine göre çok zor olacak" dedi.

TÜRKİYE ONAY VERMEDEN MÜDAHALE ZOR

Suriye'deki olayların uluslararsı bir müdahaleyi gerektirdiğini ifade eden Laçiner, "Ancak müdahale için erken. Müdahalenin şartı Türkiye'nin desteğidir. Türkiye onay vermeden müdahale etmek çok zor. Türkiye'nin ikna edilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin Suriye politikasında bugüne kadar çok tutarlı davrandığını vurgulayan Laçiner, Suriye'deki Kürtler'in de ayaklanması durumunda ülkenin içinden çıkılmaz bir hale geleceğini kaydetti. Prof. Dr. Laçiner, Kürtler'in ayaklanması durumunda müdahalenin zorunlu hale geleceğini belirtti.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı uzmanlarından Doç. Dr. Nihat Ali Özcan ise Suriye'ye bir dış müdahalenin uzun vadede imkansız olduğunu anlattı. Özcan, "Batı Irak, Afganistan, Somali ve Libya'da dersini aldı. Batının bu işlere harcıyacağı ne parası var ne de askeri. Suriye'deki durum böyle devam eder" dedi.