BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

İstanbul'da trafik çilesini bitirecek öneri

İstanbul'daki trafik çilesini çözmek için çalışanları 4'e ayıran yeni bir mesai düzeni önerildi.

Abone ol

İstanbul'un yıllardır bitmeyen trafik çilesini çözmek için yeni öneri. İşçiler, memurlar, özel sektör çalışanları ve öğrenciler için değişik mesai saatleri uygulansın...

Bu öneriyi Vatan yazarı Can Ataklı, İstanbul Taşımacılar Birliği Derneği (İSTAB) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Orduhan'la yaptığı sohbeti köşesinde anlatırken yaptı. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne de sunulan öneriye göre her gün trafikteki kişileri 4 kategoriye ayırıyorlar. İşçiler, memurlar, özel sektör çalışanları ve öğrenciler.

Orduhan "İşçiler sabah saat 06.00'da işbaşı yapmalı, 15.00'te paydos etmeli. Memurlar 07.00-16.00 arası çalışmalı, okullar 08.00'de başlamalı, 15.30'da bitmeli, özel sektör işe 08.45'te başlayıp 17.30'da dağılmalı. Üniversiteler ise ders saati olarak 10.00'u belirlemeli" diyor.

Orduhan öneriyi "Bizde neredeyse bütün kesimler aynı anda işbaşı yapıp yine aynı ayda
paydos ediyor, ama kademeli mesai sayesinde yoğunluk zamana yayılacaktır. Bu da trafikte hızlı akışı sağlacaktır" diye savunuyor.

KADEMELİ MESAİNİN DİĞER FAYDALARI

Kademeli mesainin başka yararları var. Orduhan bunları da şöyle sıralıyor:

- Daha erken paydos ettiği için trafikte daha az zamanını harcayan, günü daha verimli yaşayarak geçiren ve ailesiyle daha fazla ilgilenme fırsatı bulan, sosyal açıdan mutlu bir çalışan grubu ortaya çıkacaktır.

- Mevcut toplu taşıma araçları farklı grupların birden fazla servisini yapabileceği için kazanç artacak, birim başına ulaşım fiyatı ucuzlayacaktır.

- Trafikte dur kalklar azalacak, trafik akışı hızlanacak, akaryakıt sarfiyatı düşecek, milli ekonomiye önemli bir katkı sağlanacaktır.

- Araç yıpranmaları azalacak, yedek parça ve diğer giderlerde önemli tasarruf sağlanacaktır.