BIST 10.471
DOLAR 32,79
EURO 35,18
ALTIN 2.449,60
HABER /  GÜNCEL

Şüpheli generale ordu teslim edilir mi?

Yargılanan askerlerle ilgili YAŞ'ın kararı bekleniyor. Karar öncesi Zaman yazarı Dağı sert bir yazı kaleme aldı

Abone ol

Zaman yazarı İhsan Dağı hakkında kuvvetli suç şüphesi bulunan askerlerin emekli edilmesi gerektiğini savunarak, "Demokrasiye bağlılığı konusunda kuşku oluşan insanlardan ordu komutanı, kuvvet komutanı olmaz. Onların eline tank, top, savaş uçağı verilmez. Bu konuda risk alamayız." dedi.

Krizlerle başlayan Yüksek Askeri Şura toplantısının en kritik konularından biri terfi sırası gelen 14 general ve 58 albayın durumu olacak. 

YAŞ öncesi gelen emeklilik kararlarında da asker ile hükümet arasında bu durumun önemli bir tartışma konusu olduğunu biliyoruz. 

Kararın çıkmasına az bir süre kala Zaman yazarı İhsan Dağı bu komutanlarla ilgili sert bir yazı kaleme aldı. 

Terfi durumları tartışma konusu olan bu komutanlarla ilgili mahkeme kararı bulunmadığını kabul eden Dağı ama diyerek şunları yazdı:

ONLARIN ELİNE TANK TÜFEK VERİLEMEZ

"Ama unutmayalım, söz konusu kişiler sıradan devlet memurları değil, ellerine silah verilen ordu mensupları. Yakın tarihte üç defa bu silahları halkın sivil temsilcilerine doğrultan bir ordunun mensupları... Böyle bir tarih ve gelenek varken, ortaya dökülen delillerle bu kişiler hakkında 'kuvvetli suç şüphesi' oluşmuşken bu kişilerin, terfi etsin etmesinler, ellerine yeniden silah verilmesi son derece tehlikeli.

Demokrasiye bağlılığı konusunda kuşku oluşan insanlardan ordu komutanı, kuvvet komutanı olmaz. Onların eline tank, top, savaş uçağı verilmez. Bu konuda risk alamayız.

ŞÜPHELİ KOMUTANLAR EMEKLİ EDİLMELİ

Ordunun demokratik yeniden yapılandırılmasının devam etmesi gerektiğini savunan Dağı, "Bunun yolu da hükümetin, haklarında yargı süreci başlatılan subayları emekliye sevk etmesi" yorumu yaptı.