BIST 10.046
DOLAR 32,45
EURO 34,65
ALTIN 2.387,41
HABER /  GÜNCEL

Suriye Türkiye'yi vurdu: 5 ölü

Suriye ordusu tarafından atılan havan toplarının 4'ü peş peşe Akçakale'ye düştü. Olayda 4'ü çocuk 1'i kadın 5 kişi yaşamını yitirdi. Ankara hareketlendi.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM - Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesine Suriye tarafından düşen top mermisi nedeniyle 4'ü çocuk 1'i kadın 5 kişi öldü, 2'si polis toplam 13 kişi yaralandı.
Olaya öfkelenen ilçe halkı kaymakamlığa yürüdü. 

Türkiye, Suriye Ordusu'nun Akçakale'yi vuran topçu birliklerinin yerlerini radar sistemiyle belirlerdi ve o noktaları bombaladı. Dünya, Akçakale'deki ölümleri ve Türkiye'nin askeri cevabını flaş haber olarak duyururken, Başbakanlık saldırıdan sonra Suriye için tezkereyi imzaya açtı, Meclis gündemine getirme kararı aldı. 

ABD'DEN İLK AÇIKLAMA

Suriye ile Türkiye'yi savaşın eşiğine getiren olayı dünya ajansları flaş haber olarak duyurdu.

ABD'den gelen ilk açıklama ise "kınıyoruz" şeklinde oldu.

Ayrıntılar için TIKLAYIN

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Akçakale'ye top mermisinin düşmesi olayına ilişkin Şanlıurfa Valisi Celattin Güvenç'i arayarak bilgi aldı. CHP ise Akçakale'ye heyet gönderdi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Arap Birliği ve BM Genel Sekreteri Suriye Özeli Temsilcisi Ahtar El İbrahimi ile görüşerek, Akçakale'de yaşanan olaylarla ilgili bilgi verdi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Suriye'nin bir çok kez uyarıldığını belirterek "Bu son olayla bardak taşmıştır" dedi.

NATO GÜVENLİK KONSEYİ TOPLANDI

Türkiye'nin çağrısıyla NATO Güvenlik Konseyi toplanırken, Türkiye'nin istediği metin aynen kabul edildi. Konsey'in açıklamasında Suriye kınanırken, Türkiye'ye destek mesajları verildi.

2.20121003203305.jpg

Şanlıurfa'nın Akçakale İlçesi'nde akşam saatlerinde Kazım Karabekir Mahallesi'ndeki İstasyon Caddesi'ne düşen top mermisi tek katlı evin önünde infilak etti.

Patlamada evlerinin kapısı önünde bulunan Zeliha Timuçin ve kızı Emine ile Gülşen Özer ve kızı Zemzem olay yerinde yaşamlarını yitirdi.

ANKARA'DA HAREKETLİ SAATLER
Urfa Akçakale'ye top mermisinin düşmesinin ardından Ankara'da hareketli saatler yaşandı.
HABERİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Aralarında Timuçin ve Özer aileleri fertleri ile polislerin de bulunduğu 13 kişi yaralandı. Yararlılardan durumu ağır olanlar Şanlıurfa Devlet Hastanesi'ne sevk edildi. Henüz kimliği öğrenilemeyen bir kişinin de hastanede yaşamını yitirmesiyle ölenlerin sayısı 5'e yükseldi.

KAYMAKAMLIĞI TAŞLADILAR

Suriye'den düşen top mermisi nedeniyle yakınları ölenler, Akçakale hükümet binasına yürüdü. Çevreden katılanlarla birlikte sayıları artan protestocular, hükümet binasına ve polislere taş yağdırdı. Bunun üzerine polisler tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. İlçe bir anda yeniden savaş alanına döndü, polisler ve göstericilerden yaralananlar oldu. Kaymakam olaylar üzerine binadan uzaklaştırıldı.

TAKVİYE EKİP YOLLANDI

Olayların tırmanması üzerine Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü ve Şanlıurfa İl Jandarma Komutanlığı'ndan, Akçakale'ye takviye ekipler gönderildi. Aralarında özel harekat polislerinin de bulunduğu takviye güvenlik ekipleri akşam saatlerinde ilçeye ulaştı ve başka hükümet binası çevresi olmak üzere ilçede güvenlik önlemleri artırıldı.

1.20121003203335.jpgSavaş sanki Suriye'de değil Türkiye topraklarında yapılıyormuş gibi... Akçakale'den görüntüler inanılmaz...

HALK İLÇEDEN KAÇIYOR

Sınırın Suriye tarafında ordu birlikleriyle muhalif güçler arasındaki çatışmalar nedeniyle akşam saatlerine kadar Akçakale'den duyulan top sesleri ise susmadı. Her an ilçe merkezine top ya da havan mermisi düşme ihtimaline karşı, sürekli anons yapılırken akşam saatlerinde sokaklar boşaldı. Çok sayıda Akçakaleli de otobüs, minibüs ve otomobillerle panik halinde ilçeyi terketti.