BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,86
ALTIN 2.439,52
HABER /  GÜNCEL

Surda Kürtçe deliği açtı!

Diyarbakır'ın Sur Belediyesi çok tartışılacak bir karara imza attı. Artık belediyede Kürtçe hizmet verilecek.

Abone ol

Diyarbakır'ın Sur Belediyesi, ilginç bir karara imza attı. Belediye Meclisi "Çok Dilli Belediyecilik Hizmetleri"ne resmiyet kazandırıyor.

Sur Belediye Meclisi dün 7'ye karşı 17 oyla bundan sonra belediye hizmetlerinin Türkçe yanında Kürtçe, Zazaca, Arapça gibi yerel dillerde de verilmesini kabul etti.

Karar uyarınca personel alınırken bu dilleri bilenler tercih edilecek. Belediyede yerel dil ve lehçeleri bilen tercümanlar bulundurulacak.

Belediye duyuruları da yine bu dillerde yapılacak, internet sitesi bu dillere göre düzenlenecek. Belediye bu dillerde kitap bastırabilecek. Resmi yazışmalar ise Türkçe olacak, Sur Belediyesi'nin antetli kağıtlarında bu diller kullanılmayacak.

İNGİLİZCE ÖRNEĞİ
Daha önce "Terör örgütünün propagandasını yapmak" iddiasıyla yargılanan DTP'li Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, çok dilliliğin zaten fiilen turistik bölgeler başta olmak üzere bir çok yerde yaşandığını söyledi.

Belediyeden yapılan açıklamada, 2006 yılında Sur ilçesinde konuşulan dil konusunda anket yapıldığı belirtilerek, halkın yüzde 24'ünün Türkçe, yüzde 72'sinin Kürtçe, yüzde 1'inin Arapça ve yüzde 3'ünün de Süryanice- Ermenice konuştuğu belirtildi.

JET SORUŞTURMA
İçişleri Bakanlığı Belediye Meclisi'nin kararıyla ilgili olarak bir mülkiye müfettişinin konuyu araştırmakla görevlendirildiğini açıkladı. //