BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Şûrada katsayı değişti

17. Milli Eğitim Şûrásı çalışmalarına damga vuran ’sıfır katsayı’ önermesinden vazgeçti.

Abone ol

17’nci Milli Eğitim Şûrásı’nda en fazla tartışılan ’üniversiteye girişte katsayı uygulaması’ ile ilgili komisyon kararı Genel Kurul tarafından değiştirildi. Milli Eğitim Bakanlığı, 17. Milli Eğitim Şûrásı çalışmalarına damga vuran ’sıfır katsayı’ önermesinden vazgeçti. Dört gündür yaşanan kriz, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in danışmanı Hamza Aydoğdu tarafından hazırlanan önergeyle yeni bir boyut kazandı.


YENİ ÖNERGE

17. Milli Eğitim Şûrası Genel Kurulu tarafından kabul edilen karara göre, imam-hatip liselerinin, düz lisenin ’sözel’, Anadolu imam-hatiplerin de ’eşit ağırlıklı’ alana dönüştürülmesi benimsendi. Bu öneriyi YÖK de kabul ederse üniversitelerin, ’sözel’ puanla öğrenci alan radyo-televizyon, arkeoloji, tarih, coğrafya gibi programlarının yanı sıra bazı branş öğretmenlikleri de imam-hatiplilere açılacak. Anadolu imam-hatip mezunları ise ’eşit ağırlıklı’ alan mezunu sayılıp yine eşit ağırlıklı puanla öğrenci alan hukuk, kamu yönetimi, uluslararası ilişkiler bölümlerine girebilecek. Böylece tıpkı 1999 öncesinde olduğu gibi, yine ’imam’ kökenli öğretmen, kaymakam, vali ve diplomat dönemine dönülecek.

Karara göre, yüksek öğretime girişte öğrencilerin ortaöğretimden mezun oldukları alanın devamı niteliğindeki alanlara geçişinde mevcut katsayı farkı uygulanmayacak. Bu öğrencilere, alan tercihinde ek puan verilecek. Ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı hesaplama sistemi de bireysel başarı ön plana çıkarılacak biçimde değiştirilecek. Tüm öğrenciler son sınıfta olgunluk sınavına girecek. Bu sınavda belli puan elde edebilen öğrenciler ÖSS’ye girmeye hak kazanacak.

Çelik, katsayıyla ilgili kararın alınmasının ardından yaptığı açıklamada, orta öğretimde alan belirlemesi yapılacağını, bunun için de YÖK ile işbirliğine gidileceğini söyleyerek, öngörüleni şöyle anlattı:

"Biz Anadolu Teknik Lisesi’nin alanını, ders ağırlığına göre belirleyeceğiz. Anadolu Teknik Lisesi sayısal alan olarak kabul edildiği zaman buradan mezun olan öğrenciler sayısal puanla girilen bütün okullara 0.8 katsayısıyla girecek, ancak kendi alanlarıyla ilgili bölümlere gittikleri zaman ek puan alacaklar. Alanları dışındaki bir bölüme yine sayısal puanla giderlerse diğer adaylar gibi diğer bütün bölümlere normal girebilecekler. İmam Hatip Lisesi mezunu alanıyla ilgili bölüme giderse ek puandan yararlanacak. Anadolu İmam Hatip Lisesi mezunu da eşit ağırlıklı bölümlere normal adaylar gibi gidebilecek ama İlahiyat’ı tercih ederse o zaman ek puan alacak."

Kaynak:www.hurriyet.com.tr