BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Elektrikte sınırı aşan çarpılacak

Hükümetten gelen zam sinyali üzerine bürokratlar elekt-rikte yeni tarife hazırladı.

Abone ol

Aylık tüketimi 150 kilovatsaati aşanlar, faturayı yüzde 40, diğerleri yüzde 5 zamlı ödeyecek. Ancak bir evin ortalama tüketim hesabına göre, sınırın altına düşmek neredeyse imkânsız. Gözler, 4 yıldır zam taleplerini geri çeviren Başbakan Erdoğan'da.

IMF ve Dünya Bankası'nın uyarılarına rağmen 4 yıldır elektriğe zam yapmayan hükümet, bütçe dengelerini sarsmamak için tavır değişikliğine gitti. Özelleştirme kapsamındaki Tedaş'ın faaliyet zararının yıl sonunda 500 milyon YTL'yi bulacağı yönündeki değerlendirmeler de zammı kaçınılmaz hale getirdi. Hükümetten gelen zam sinyali üzerine çalışmalara başlayan Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ bürokratları, 'tarifeli zam' sistemini uygulamaya karar verdi. Zaman'ın ulaştığı bilgilere göre, yeni tarife orta gelirlilerin cebini yakacak. Teklifin Başbakan Tayyip Erdoğan'ın onayından geçmesi halinde, aylık 150 kilovatsaatin üzerinde elektrik kullananlar faturayı yüzde 40 zamlı ödeyecek. Bu oranın altındaki faturalar için de yüzde 5 zam öngörülüyor. Kasım 2003'te sanayiciye yapılan yüzde 5'lik indirim de geri çekiliyor. Başbakan 'evet' derse zamlı tarifenin aralıktan itibaren geçerli olacağı belirtiliyor. Paket sayesinde Tedaş'ın elde etmeyi beklediği gelir artışı ise 600 milyon YTL.

Tedaş'ın 2000'de gündeme getirdiği; ancak tepkiler üzerine kaldırdığı 'tüketim sınırı' yeniden tartışmalara yol açacak. Ortalama bir ailenin kullandığı eşyalar dikkate alındığında tarifenin gerçekçi olmadığı vurgulanıyor. Buna göre, bir buzdolabı 24 saatte yaklaşık 2 kilovat elektrik harcıyor. Aydınlatma ve televizyon da eklendiğinde aylık tüketim 150 kilovatı buluyor. Dolayısıyla abonelerin önemli bir bölümü elektriği yüzde 40 daha pahalıya satın almak zorunda kalacak. Bu kapsama 4 milyon abonenin gireceği tahmin ediliyor.

Haber: Ercan Baysal
Kaynak: