BIST 8.723
DOLAR 32,34
EURO 35,10
ALTIN 2.239,52
HABER /  GÜNCEL

Sur projesinde Özhaseki'den müjde üstüne müjde!

DİYARBAKIR'ın Sur İlçesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca yeniden inşa inşa ediliyor. Bakan Özhaseki, Sur'da kadın, gençlik ve hobi merkezleriyle meslek edindirmek için okullar kuracaklarını söyledi.

Abone ol

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Sur'u, terörden zarar gören Cizre ve Yüksekova'dan farklı şekilde ele aldıklarını belirterek, Sur içindeki dönüşümü, tescilli yapıları restore ederek sürdüreceklerini söyledi.

Özhaseki, terör bölgelerinde imar çalışmalarına hız kesmeden devam ettiklerini belirterek, çalışmaların sahada bakanlık uzmanları tarafından yürütüldüğünü ifade etti. Özhaseki, Yüksekova, İdil, Cizre ve Silopi ilçelerinde zarar tespit çalışmalarının tamamlandığını ve bu ilçelerde hasarlı yapıların yıkımı ile yıkılan yapıların enkazının kaldırılmasına başlandığını ifade etti. Yüksekova, İdil, Cizre ve Silopi'de dönüşümün etaplar halinde gerçekleştirileceğini kaydeden Özhaseki, altyapı çalışmalarının da İlbank tarafından yapılacağını ifade etti.



CAMİ VE ERMENİ KİLİSESİ KAPSAMDA

Özhaseki, Sur'da, yöresel mimariye uygun kadın ve gençlik merkezleri ile meslek okulları kuracaklarını kaydetti.

Özhaseki, ilçedeki çalışmaların Koruma Amaçlı İmar Planı kapsamında yapıldığını kaydederken, Suriçi'nde, altyapının revizesi ve yapımı çalışmalarına başlayacaklarını dile getirdi. Suriçi bölgesinde 605 parselde bin 200 adede yakın tescilli yapı bulunduğunu ifade eden Özhaseki, "Vakıflar Genel Müdürlüğü yetkisindeki 53 tescilli yapıdan zarar gören 11 tanesine ilişkin projelendirme ve restorasyon çalışmaları yürütülecek. Bu çalışmalar kapsamında Fatih Paşa Camii ve Ermeni Katolik Kilisesinde restorasyon çalışmaları başladı" dedi.



EV VE DÜKKANLAR AHŞAP MALZEME İLE YAPILACAK

Özhaseki, bölgede örnek Diyarbakır Evleri inşa edeceklerini, dükkanların da dış cephelerinde ahşap kullanılarak restore edileceğini anlattı. Özhaseki, zarar tespit çalışmalarının yanı sıra konut maliyetlerinin netleşmesini sağladıklarını belirtti. Özhaseki, Sur'da yöresel mimariye uygun, kütüphane, gençlik merkezleri, kadınların hobilerini icra edebileceği kadın merkezleri, yerel halkın meslek edinmesine yardımcı olacak meslek okulları gibi sosyal amaçlı yapılar oluşturacaklarını söyledi. Bakan Özhaseki, bu projelerin, rekreasyon alanları ile birlikte projelendirilerek inşa edileceğini ifade etti.

SOKAK PROJELERİ TURİZM BAKANLIĞI'NDAN

Özhaseki, Sur'daki projelerle ilgili olarak, "Sokak sağlıklaştırma projeleri ile kentin görünümü iyileştirilecek. Sokak sağlıklaştırma projeleri Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından projelendirilecek" dedi.