BIST 8.886
DOLAR 32,34
EURO 35,10
ALTIN 2.239,28
HABER /  GÜNCEL

Süleyman Soylu: Allah'tan korkun

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, deprem sonrası bazı paylaşımlara tepki gösterdi. Bölgede 4 bin 400 profesyonel ekibin kurtarma çalışmalarına katıldığını söyleyerek sosyal medyadaki paylaşımlar konusunda da dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Abone ol

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sosyal medyadaki dezenformasyonlara tepki göstererek bunlarla ilgili gerekli çalışmaların yürütüldüğünü söyledi. Bazı eksiklerin olabileceğini ancak bunların da giderildiğini belirten Soylu, yardımlar konusunda sorumluluğun AFAD'a ait olduğunu ve tüm yardımların bu şekilde koordine edildiğini belirtti.

Süleyman Soylu, CNN Türk'ün yayınında Deniz Bayramoğlu'na Elazığ depremiyle ilgili son gelişmeleri anlattı.

İşte Soylu'nun açıklamalarından satır başları

"6,8 büyüklüğünde bir depremle karşılaştık. Şöyle baktığımızda 6.8 büyüklüğünde bir deprem hepimizi ürtüken ve korkutan bir depremdir. Buna rağmen bugün yönetebilecek bir durumumuz söz konusu. Bu deprem olur olmaz ki biz de İstanbul'da depreme hazırlık toplantısındaydık. İstanbul'da 5.8'lik deprem olduktan sonra arkadaşlarımızla ilk sayın başkan yardımcımız yapmıştı.

"28 çalışma grubumuz var"

Bizler Türkiye Afet Müdahale Planı çerçevesinde neler yapabileceğimizi değerlendirdiğimiz ve İstanbul'da bir deprem olursa nasıl tedbir alabileceğimiz ve hangi koordinasyonu ne şekilde yapabileceğimize yönelik bizim 28 çalışma grubumuz vardır.

Her çalışma grubunun kendine ait yöneticisi ve ilgili birimleri mevcuttur. Hem bunları tekrar gözden geçirmek hem de İstanbul'daki hangi grubun ne çalışmayı ne şekilde yaptığını incelemek için şuna kadar değerlendiriyoruz. Deprem oldu Topkapı Sarayı'ndaki bütün hazinelerin nasıl korunacağından tutun vatandaşlarımızın toplanma yerlerindeki ihtiyaçlarına kadar çok kompleks bir çalışma bu. İstanbul'da 7,5'lik bir deprem bekliyoruz. Beklenen olası deprem 7,5. Depremin olası senaryosunu ciddi biçimde çalışıyoruz.

"Görüşmeler internet üzerinden gerçekleşti"

3 saat içinde Elazığ'a deprem bölgesine ulaştık, tabloyu gördük daha sonra Malatya'ya gittik. Allah bu milletten razı olsun. Müthiş bir duygu birlikteliği oldu. TV'ye çıkıp vatandaşlarımıza cep telefonlarını meşgul etmeyelim, mümkünse internet üzerinden ya da kısa mesajla iletişim kuralım diye rica ettik. Telefon operatörlerinden öğrendik, vatandaşlarımız çoğu görüşmelerini internet üzerinden yapmış.

Bütün arama kurtarma ekiplerine teşekkür ederiz. 45 vatandaşımızı sağlıklı bir şekilde göçük altından çıkardık. Şu anda enkaz altında 3 vatandaşımız var. Bizim hala umudumuz var.

Bu gece itibariyle çadır sevkiyatlarımızı bir kısmı kuruldu, bir kısmı ise köylere gönderildi. 4 yerde çadır alanımız vardı, bunu 10'a çıkardık.

"Maddi yardımlara başlıyoruz"

Yarın sabah itibariyle maddi yardımlara başlıyoruz. Şu ana kadar AFAD'ın hesabına 7 milyon SMS gelmiş, bir o kadar da Kızılay ve Diyanet'e gitmiştir muhakkak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan 500 kişilik bir ekip hasar tespit çalışmalarına başladılar. 

Elazığ'da yıkık 40 acil yıkılacak bina, 16 ağır hasalı ve 362 bina orta hasarlı olmak üzere 1495 binanın tespiti yapılmış bu bir buçuk günde yapılan tespit.

99 depremindeki manzarayı anlattı

99 depreminde karşıya geçip durumu gördük. İnanın cesetler yerlerdeydi ve deprem gece olmuştu. Deprem gece olmuştu ve biz karşıya geçtiğimiz de 10-11 sularıydı. Cesetler binlerceydi ve biz bunların hepsini yaşadık. Arabalar geliyor, yollar tıkalı. Sağlık ekipleri yetişemiyor, böyle bir tabloyu devlet olarak ortaya koyduğunuz zaman olmanızın anlamı yok. Ben kalkıp geleceğim istediğimi yapacağım, bir nokta belirtiyoruz AFAD! Siz buna ulaşabiliyorsunuz zaten. Ulaştığınız zaman insanlar size bir şey söylüyor. İhtiyaçlarınıza binaen çok teşekkür ediyor ve döneceğiz diyor. 

Meseleyi başka yere çekme lüksümüz yok. Bir saniyemiz 5 dakikamız önemli. Burada niye konuşuyorum, vatandaşlarımızı bilgilendirmek için konuşuyorum. Bizim toplumsal sorumluluğumuz bu. 

"Vallahi Allah'tan korkar insan"

Yardımlar şu partilere gidiyor bu partilere gidiyor! İnsan Allah'tan korkar ya! Vallahi Allah'tan korkar. Biz vicdanı körelmiş insanlar mıyız? Dün spor salonlarını geziyorum nereden bileyim kim hangi partiden. O kadar rencide ediyor ki. Bu tartışmalara girmek istemiyorum çünkü bunlar da gönlümüzü karartmaya yönelik. Yüreğimizi karartmadan önümüze bakalım.

Sosyal medyadaki dezenformasyonlara dikkat!

Şu anda 4 bin 400 profesyonel sadece Elazığ'da çalışıyor. Profesyonel personel bu. Bizim akredite ettiğimiz kuruluşları saymıyorum. Şimdi bu insanlar çalışıyor, herkes çaba gösteriyor. Başka yerlerden fotoğraflar alıp olumsuz şeyler söylemek. Tabii ki vatandaşlarımızın şikayetleri olacak. Yetişemeyeceğimiz zamanlar da olacak. Sürekli olarak olumsuzluk üretmek yanlış bilgi vermek doğru değil. Bu öyle bir zaman dilimi değil. 

Siber birimlerimiz bu konudaki yanlış bilgileri tahrik etmeye çalışanlar için gerekli adımlara atmak görevimiz bizim. Ankara Savcılığı tespit ediyor. Benim Siber Dairem var, çok övünürüm. Eğer birisi böyle bir şey yapıyorsa ve Türkiye'deyse bulunmama durumu trilyonda birdir. Bu kadar basit. 15 Temmuz'da böyle bir şey yoktu. Üç ay sonra daha iyi olacak. CIA ile FBI arasında bir şey olacak."