BIST 10.269
DOLAR 32,24
EURO 34,83
ALTIN 2.432,85
HABER /  GÜNCEL

SSKyı soyan çok!

SSK'dan, 2003'ten beri 46 bin 345 kişinin haksız aylık aldığı tespit edildi.

Abone ol

SSK'da, 2003'ten bu yana yürütülen çalışmalarda, yersiz aylık ödendiği tespit edilen 46 bin 345 kişi tespit edildi. Bu kişilere yapılan ödemeler kesilirken, bu tutarlar, faiziyle birlikte tahsil edildi. 

 SSK'dan aldığı bilgiye göre, kurumdan aylık alanlara ilişkin kimlik bilgilerinin kaydedildiği veri tabanındaki eksik ve hatalı kayıtların düzeltilmesi ve kimlik numaralarının giderilmesi amacıyla, Ağustos 2003'te çalışma başlatıldı.

Bu çalışma, Ocak 2006'da tamamlanırken, çalışma sonucu 4 milyon 334 bin 450 emekli, dul ve yetime ait kayıtlar güncellendi.Güncelleme çalışmalarıyla eş zamanlı olarak, SSK'dan aylık alanlara ait kayıtlar manyetik ortamda Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü kayıtlarıyla karşılaştırılarak, ölen ve evlenen aylık sahipleri tespit edildi.

Aynı şekilde, kurumun kayıtları, hem kendi içerisinde hem de diğer sosyal güvenlik kurumlarının kayıtlarında karşılaştırılarak kontrol edildi.

Yine, fuzuli olarak banka ve PTT şubelerine aylık gönderilmesinin önlenmesi amacıyla hareket görmeyen ve kuruma iade edilen aylıkların durdurulması sağlandı. Banka ve PTT iadeleri şubeler bazında takibe alınarak, periyodik olarak maaş iadesinde bulunmadığı belirlenen banka ve PTT şubeleri uyarıldı.
YERSİZ ÖDENEN TUTARLAR FAİZİYLE TAHSİL EDİLDİ

Çalışmalar sonucunda, öldüğü halde aylıkları devam eden 31 bin 426 kişi, evlendiği halde aylık alan 6 bin 61 hak sahibi eş ve kız çocuğu ile kuruma veya diğer sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi çalıştığı veya buralardan emekli olduğu belirlenen 8 bin 858 kişi olmak üzere toplam 46 bin 345 kişiye yapılan ödeme kesildi. Yersiz ödenen tutarlar ise faiziyle birlikte tahsil edildi.

Öte yandan SSK'da, halen 15 günlük periyotlarla, ölen ve evlenenlerin kontrolleri yapılıyor. Bilgisayar programlarına gerekli kontrol sistemleri konulmak suretiyle, kuruma tabi çalışmaya başlayanlar tespit ediliyor. Diğer sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi çalışanlar ile bu kurumlardan emekli aylığı alanların tespitine ilişkin kontroller, belli periyotlarla sürdürülüyor. SSK yetkilileri, alınan tedbirlerle yersiz ödemelerin önüne geçildiğini kaydettiler.