BIST 10.219
DOLAR 32,25
EURO 34,78
ALTIN 2.450,42
HABER /  GÜNCEL

Avcılar deprem sınavını geçti

Avcılar Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci, 1999 depremi sonrası gelişmeleri anlattı.

Abone ol

Avcılar Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci, 1999 yılında yaşanan deprem sonrası, ilçenin girdiği yeniden yapılanma sınavını başarıyla geçtiğini söyledi. Değirmenci, “Deprem öncesi var olan nüfusumuz bugün neredeyse iki katına çıktı, Avcılar’da artık emlak bulmak çok zor bir hale geldi” dedi.

Marmara’da 1999 yılında yaşanan ve İstanbul’da en ağır hasarın meydana geldiği Avcılar, yaralarını çabuk sardı. Deprem sonrası korkuyla kaçıp giden vatandaşlar kısa bir süre sonra tekrar ilçeye geri döndüler. Avcılar Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci bu insanların geri dönmesini; “Avcılar’ın özelliği bambaşka, burası modern bir şehir. Sahili, geniş caddeleri, alışveriş merkezleri, kültürel ve sosyal etkinlikler ile çağdaş bir kent. Avcılar’ın bu havasını soluyan vatandaşlarımız, bu hazzı başka ilçelerde bulamadılar” dedi.
Deprem sonrası nüfusun ilk bir yıl düştüğüne dikkat çeken Başkan Değirmenci, ancak aradan geçen zaman içerisinde nüfusun deprem öncesinin iki katına ulaştığını söyledi. Değirmenci, “Depremde yıkılan binaların yerine yenilerinin yapılmasına izin vermedik. Ancak yeni deprem yönetmeliğine göre yapılan ve belediyemizce denetlenen yapıların yapılmasına izin verdik. Deprem öncesi ilçemizdeki inşaat sayısı 460 civarında iken, bu gün ise bu rakamı çok aşmış vaziyettedir” dedi.

Kaçak yapılaşmaya izin yok
Değirmenci görevi devraldıktan kısa bir süre sonra yaşanan deprem sonrası, ilçede bilim adamlarından oluşan heyetle tüm binalarda tarama yapıldığını belirterek, ardından yeni yapılacak binalarda kesinlikle kaçak yapılaşmanın önüne geçtik. Yasanın imkan verdiği ölçüde bina yapımına izin verdik. Biz hep Sayın Işıkara hocamızın dediği gibi ‘deprem değil, çürük bina öldürür’ felsefesinden hareket ederek binaların sağlamlığı üzerinde denetimlerimizi sıklaştırdık” şeklinde konuştu.

Emlak altın değerinde
Belediye tarafından deprem sonrası başlatılan ve kısa vadede sonuç veren bu çalışmaların ilçeyi yeniden ayağa kaldırdığını söyleyen Başkan Değirmenci, “Biz deprem sonrası, yaraları en kısa sürede sarmak için ‘Avcılar İstanbul’un parlayan yıldızı olacak” parolası ile hareket ettik, bunu başardık. İkinci adım da ‘Avcılar Türkiye’nin parlayan yıldızı olacaktı’ bunu da başardık” diye konuştu. Bu gün ilçede kiralık emlak bulmanın zorluğundan bahseden Değirmenci, “Kira fiyatları ve satılık emlak fiyatları deprem sonrası dibe vurmuştu. Ancak bugün emlakçılar da, “ Kiralık daire bulmak çok zor, bulsanız bile rakamların yüksekliği ilçemize olan talebin göstergesi” dedi.