BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Spor mahkemeleri kuruluyor

Türkiye'de yapılan şikeleri artık komisyonlar yerine spor mahkemeleri çözecek.

Abone ol

Türkiye'de yapılan şikeleri artık komisyonlar yerine spor mahkemeleri çözecek. İtalya'da şike yapan Juventus, Lazio, Fiorentina ve Milan'a spor mahkemelerinin verdiği ağır cezalar Türkiye'ye de örnek oldu. Başbakan Yardımcısı Şahin, “Adalet Bakanı"mızla görüşüp spor mahkemelerinin kurulmasını isteyeceğim.” dedi.

İtalya"da yaşanan şike olaylarında Juventus, Lazio, Fiorentina ve Milan"ın aldığı ağır cezalar üzerine gözler yeniden Türkiye"de yaşanan şike olaylarına çevrildi. Çizme"de verilen ağır cezalardan sonra Türkiye"de de yaşanan bazı şike olayları tozlu raflardan çıkarak kamuoyunun gündemine taşınmaya başlandı. Önceki gün Denizlispor Kulübü"nün Gaziantepspor-Malatyaspor maçında Malatyaspor"un yabancı oyuncuları Masek, Homola ve Senkerik"e kötü oynamaları karşılığında aracı Özcan Kore vasıtasıyla 400 bin Euro teklif ettiğinin iddia edilmesinin ardından dün de Samsunspor ve Ankaragücü maçı öncesi şike pazarlığı yapıldığı ortaya çıktı. Ankaragücülü bazı yöneticilerin kümede kalmak isteyen Samsunspor"dan, yenilmeleri karşılığında para talep ettikleri haberleri bir kez daha Türkiye"deki şike olaylarının nasıl sonuçlanacağı sorusunu akıllara getirdi.

İtalya"da Juventus, Laizo ve Fiorentina"nın Serie A"dan Serie B"ye düşürülmesi Türkiye"de de böyle ağır cezaların verilmesi için hangi kurumlara ihtiyaç olduğu sorusunu gündeme taşıdı. Bugüne kadar kurulan şike komisyonlarının tavsiye kararı almaktan öteye geçememeleri, Türkiye"deki spor hukuku kurumlarının yeniden yapılandırılmasının gerekliliğini ortaya koyuyor. İtalya, Almanya, Belçika gibi ülkelerde şike olaylarını komisyonlar yerine özel spor mahkemeleri araştırıyor. Böylece yapılan şikeler de mahkemeler tarafından en ağır şekilde cezalandırılıyor. Türkiye"de de ardı ardına gündeme getirilen şike haberleri üzerine "temiz futbol" isteyen sporseverlerin beklentilerine cevap verilmesi için Başbakan Yardımcısı ve Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Türkiye"de de İtalya gibi spor mahkemelerinin kurulması gerektiğini savundu. Federasyonlar özerk de olsa yasaların verdiği denetim ve gözetim yetkisini kullandığını ifade eden Bakan Şahin, şikeyle ilgili iddiaları yakından takip ettiğini söyledi. Şahin, “Gazetelerde çıkan haberleri ihbar kabul ederek, konuyu federasyona, gerekirse Başbakanlık Teftiş Kurulu"na göndererek gerekli işlemlerin yapılmasını isteyeceğim."" dedi. Şahin, İtalya"daki spor mahkemelerini incelemeye aldıklarını, bir benzerinin Türkiye"de kurulması için çalışma başlatacaklarını belirterek, “Şike iddialarının açığa kavuşturulmasında spor mahkemelerine ihtiyaç duyulduğu ortadadır. Adalet Bakanı"mızla görüşüp spor mahkemelerinin kurulmasını isteyeceğim. İtalya bu konuda çok güzel bir örnektir."" diye konuştu.

Türkiye'de şike henüz suç değil!

F.Bahçe Asbaşkanı Şekip Mosturoğlu: İtalya'daki kadar çok kapsamlı bir araştırmanın bizde yapılma olanağı yok. Orada özel hükümler var. Sadece sporla ilgilenen savcılıklar, spor mahkemeleri mevcut. Şikenin henüz suç olarak tanımı yokken bunun önüne nasıl geçilebilir? Öncelikle gerekli hukuki iyileştirmeyi gerçekleştirmeliyiz. 'Şike bir suçtur; cezası da budur.' denilebilmeli. Bağımsız mahkemeler kurulmalı. Türkiye'de ise Futbol Federasyonu'na bağımlı bir karar mercii var. Bizde hukuki düzenlemeler yetersiz.

Şike mahkemede de çözülemez

Galatasaray Yöneticisi Fatih Gökşen:

Şike ahlâkla ilgili bir şey. Bunu çözebilmek çok zor. Adam kayırma, maç satma vs. gibi şeyleri çözmek çok zordur. Çünkü bunlar belgeli bir şey değildir. Şikenin mahkemelerle veya başka şeylerle çözüleceğine inanmıyorum. Eğer insanda ar, namus varsa çıkar açıklar. Bize 'Geçen yıl nasıl oldu da geriden gelip şampiyon oldunuz?' diye soruluyor. Yahu biz geçen yıl o kadar para sıkıntısı içinde canımızı dişimize takıp çalıştık. Hangi para ile şike yapacağız?

İtalya"daki sonuç bize örnek olsun

Beşiktaş Genel Sekreteri Kenan Öner:

İtalya bu konuda herkese örnek olması gereken bir davranış sergiledi. Temiz Eller operasyonunun aynısının Türkiye'de de yapılabilmesi, olayların önüne cesaretle gidilmesi sayesinde olur diye düşünüyorum. Böyle cesaretli uygulamaların en başında sağlam bir hazırlık evresinin olması gerekiyor. Önce gerekli açıklamanın Bakan tarafından yapılmasını beklemeli, sonra gerekli adımları atmalıyız. Camia olarak şikeye karşı yapılacak tüm çalışmaları destekliyoruz.

Kaynak:Zaman