BIST 10.267
DOLAR 32,25
EURO 34,76
ALTIN 2.415,58
HABER /  DÜNYA

ABDli askerlerden korkunç itiraf

ABD Askerleri verdikleri ifadede "Iraklı erkekleri öldürme" emri aldıklarını söylediler.

Abone ol

Irak'taki bir baskında sivilleri öldürmekle suçlanan 4 asker, soruşturma kapsamında verdikleri yeminli ifadede, operasyonda "askerlik çağına gelen tüm erkekleri öldürme" talimatı aldıklarını söyledi. Askerler, emirlerin komuta zinciri içerisindeki subaylardan geldiğini belirtti. Askerlerin avukatları da müvekkillerinin sadece emirleri yerine getirdiğini ifade ediyor. Yaşanan skandalların ardından Washington yönetimi meydana gelen olayların birbirinden bağımsız olaylar olduğunu savunuyordu. Soruşturma neticesinde açılan davalar da ordudan ziyade askerlere yönelik açılmıştı.

Selahaddin vilayetinde 9 Mayıs tarihinde "Murray" kod adı ile gerçekleştirdikleri operasyonda sivilleri öldürdükleri için haklarında soruşturma başlatılan Başçavuş Raymond ve L. Girouard William B. Hunsaker, Corey R. Clagett ve Juston R. Graber isimli erler, kendilerine "askerlik çağındaki erkekleri öldürme emri verildiğini" söyledi. AP ajansının ele geçirdiği yeminli ifadede, askerler, operasyondan önce kendilerine verilen 'emirname'de operasyonun asıl amacının da bu tür kişileri öldürmek olduğunu belirtti. Yeminli ifadede ayrıca operasyona katılan Çavuş Leonel Lemus isimli bir görgü tanığının ifadesi de yer alıyor. Askerlerden Hunsaker'in sivil avukatı Michael Waddington da müvekkilinin ve diğer askerlerin, kendilerine verilen emirleri yerine getirdiğini söylüyor. Askerlerin, kendilerine saldırıldıktan sonra sivilleri öldürdüğünü belirten Waddington, "İşlerini onurlu bir şekilde yaptılar. Eğer isteselerdi bu kişileri, kendilerine saldırmadan da öldürebilirlerdi ve bu da tamamen kendilerine verilen talimatların kapsamında olurdu." şeklinde konuşuyor. Girouard'ın avukatı ve Irak'a gönderilen ordu savcısı ise konu hakkında açıklama yapmadı.

Askerler, Selahaddin eyaletinde bir El Kaide eğitim kampı olduğu düşünülen su kanalı içindeki küçük bir adacığa "Murray Operasyonu" kod ismi ile akın düzenlemişti. Askerler, burada 3 "şüphelinin" öldürülmesinin ardından sivilleri öldürmek suçundan haziran ayında tutuklanmışlar ve haklarında soruşturma başlatılmıştı. Askerler ilk önce suçlamalardan temize çıkarken, görgü tanıklarının ifadelerini değiştirmesi üzerine tutuklanmıştı. Askerler o zamandan bu yana Kuveyt'te bir askerî hapishanede gözaltında tutuluyor. İlk yargılamaları 1 Ağustos'ta Irak'ta yapılacak olan askerlerden üçü ise, adam öldürmenin yanında, başka bir askeri gördüklerini başkalarına anlatmaması için tehdit etmekle de yargılanacak.

Kaynak: ZAMAN