BIST 9.998
DOLAR 32,38
EURO 34,77
ALTIN 2.438,86
HABER /  DÜNYA

Spastiklik tedavisine erken başlanmalı

Prof. Dr. Memet Özek, spastik çocukların tedavisinde erken tanı, ekip çalışması ve aile eğitimi gibi konuların çok önemli olduğunu kaydedere...

Abone ol

Prof. Dr. Memet Özek, spastik çocukların tedavisinde erken tanı, ekip çalışması ve aile eğitimi gibi konuların çok önemli olduğunu kaydederek, “Bebek 1-2 aylıkken tedaviye başlanmalı. ‘Çocuk 1-2 yaşına gelsin de tedaviye başlayalım’ yanlış bir inançtır” dedi.
Acıbadem Üniversitesi Beyin Cerrahisi Anabilim Dalı Pediatrik Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü’nde görevli Prof. Dr. Memet Özek, halk arasında spastiklik olarak bilinen ve çocuklarda görülen Serebral Palsi (CP) hastalığında ekip çalışmasının önemine dikkat çekmek için Edirne’ye geldi. Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi’ndeki Prof. Dr. Poyraz Ülger Salonu’nda fizyoterapistlere yönelik bir seminer veren Özek, hastalıkta erken tanının önemine dikkat çekti.

TÜRKİYE’DE DOĞAN HER BİN ÇOCUKTAN 5’İ CP’Lİ
CP hastalığının; doğuşta, doğum sırasında veya doğumdan hemen sonra beyinde olan bir hasara bağlı oluştuğunu ve CP’li çocuğun kaslarının çok katı olduğu için yürümekte zorluk çekebileceğini ifade eden Memet Özek, Türkiye’de doğan her bin çocuktan 5 tanesinin CP’li olarak doğduğunu ifade etti. Bu oranın 75 milyonluk ülke nüfusuna yansıtıldığında CP hastalığının öneminin ortaya çıktığını ifade eden Özek, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“CP’Lİ HASTALARIN TEDAVİSİ ÇOK SAYIDA DEĞİŞİK BÖLÜMÜN DOKTORLARI TARAFINDAN TAKİP EDİLMELİ”
“Ülkemizde çok sayıda rehabilitasyon merkezi var ve Sağlık Bakanlığı da bu merkezleri son derece içten destelemektedir ama sistem batılı anlamda çalışmamaktadır. Çünkü bu durum, tek başına bir hekim ve sağlıkçının düzeltebileceği bir rahatsızlık değil. Bazı hastalıklar var ki doktoruna gidersiniz çözümünü alırsınız. Spastik çocuklar böyle değil. Fizyoterapistler, fizik tedavi uzmanları, beyin cerrahileri, ortopedistler, çocuk nöroloji uzmanları gibi çok sayıda değişik bölümün doktoru, hastayı birlikte takip etmesi lazım. İşte burada da bizim ülkemizdeki sıkıntı başlıyor çünkü bu uzmanları bir araya getirip onları ahenkle düzenli çalıştıracak bir sistem yok.
Biden fazla bölümün birlikte örgütlenmesi, fizik tedavinin olabildiğince erken başlanması gibi nedenler hastalık tedavisinde çok önemli. Bebek 1-2 aylıkken tedavi başlanmalı çünkü bebek 1 yaşına kadar beyninde harap olmuş bir bölgenin vazifelerini komşu bölgelere öğretebiliyor. ‘Çocuk 1-2 yaşına gelsin de tedaviye başlayalım’ yanlış bir inançtır. Spastik çocuklarda çocuk beyin cerrahi ameliyatlarının da geçe kalmaması lazım. Bu ameliyatlarda ideal yaş 3 ila 6. Spastik çocuğun boyu uzadıkça çocuk kötüye gider. Dolayısıyla boy atma dönemi ve ergenlik gelmeden o tedavi faslının bitmesi lazım.

AMATÖR GÖNÜLLÜ FİZYOTERAPİSTLER; ANNELER
Haftada iki kez rehabilitasyon merkezine giderek çocuğun çalıştırılması da yeterli değil. Çocuğa bakmakla yükümlü anneler olduğu için bizlerin bir görevi de anneleri eğitmek. Yaptığım gözlemlere göre hiçbir fizyoterapist o çocuğun annesi kadar sabırla ve şefkatle zaman ayıramaz. Bu yüzden anneler bizim, amatör ama gönüllü fizyoterapistlerimiz.”
Edirne’ye gelmesindeki amacın, ekip çalışmasının nasıl olduğunu Edirne’deki fizyoterapistlere göstermek olduğunu da ifade eden Prof. Dr. Memet Özek, “Birlikte çalışıldığında çocuklara ne kadar faydalı olunduğu çok açık” dedi. 15 yıldır her ay iki gün hiç ücret almadan aynı anda 5 profesör birlikte çocuklara baktıklarını da kaydeden Özek, “5 fikir aynı anda tartışınca hastanın tedavi şeması şekilleniyor” diyerek sözlerini tamamladı.
Özek’in ardından Dr. Enis Şaban da ‘Hareket Analizi’ isimli bir sunum yaptı.
(İHA)