BIST 10.161
DOLAR 32,22
EURO 35,12
ALTIN 2.471,62
HABER /  GÜNCEL

Sözleşme eczaneleri arada bıraktı

Bir tarafta SGK diğer tarafta TEB! Eczaneler teker teker sözleşme imzalamak isteyen SGK'nın baskısı altında!

Abone ol

Sosyal Güvenlik Kurumu, Türk Eczacılar Birliği'ni devre dışı bıraktı. Eczanelerle tek tek sözleşme imzalama dönemini başlattı. Hem de birliğin uzun süredir istediği kolaylıkları bu sözleşmeye taşıdı. Yeni sözleşmeye göre eczacılara avans ödeme oranı yükseltiliyor. Üstelik sözleşmenin fesih koşulları da zorlaştırılıyor.

Eczacılar arada kaldı. Bir yanda "birlik dağılmasın" diyen çatı örgütleri, Türk Eczacıları Birliği...

Diğer yanda birliği devre dışı bırakıp, tek tek sözleşme yapmak isteyen Sosyal Güvenlik Kurumu.

Onlar için birliği korumak şimdi daha da zorlaştı. Çünkü SGK, TEB'i devre dışı bırakıp, eczacılarla bire bir muhatap olma imkanı tanıyan sözleşmede eczaneler için yeni kolaylıklar getirdi.

Hem de Türk Eczacılar Birliği'nin yıllarca istediği kolaylıkları.

Sözleşmede eczacılara yönelik en önemli düzenleme avans ödeme kolaylığında oldu.

Daha önce 60 gün içinde yüzde 75'i ödenen, incelemedeki eczane faturalarının bundan böyle yüzde 90'ı ödenecek.

Yani bir eczane 100 bin liralık ilaç faturası verdiyse eskiden 75 bin lirasını 60 gün içinde alırken artık 90 bin lirasını alacak.

Eczane denetimlerinde sözleşme feshi gerektiren unsurlar da yumuşatıldı.

Artık eczanede bulunan karne ve sağlık raporu fotokopi ile aslı sayısı 10 yerine 30'u geçmesi halinde sözleşme iptal edilecek.

Daha önce reçetede yazılı eşdeğer ilaç yerine pahalı olan ilacı veren eczacıya 10 katı tutarında ceza verilip 3 ay süreyle sözleşme iptal edilirken, artık bu uygulamadan da vazgeçildi.

16 sayfalık sözleşmede "bu sözleşmenin yürütümü SGK ve TEB tarafından yapılır" ibaresi de çizildi.

Bunun yerine eczacı ve sosyal güvenlik il müdürünün sözleşmenin tarafı olduğu belirtildi. Sözleşme 1 yıl süreyle geçerli olacak.

Daha önce TEB'e ödenen 500 liralık sözleşme bedeli ödenmeyecek. Kan ve kan ürünleri reçetelerinden eczacılar eczacı odalarına yüzde 2'lik komisyon ödemek durumunda kalmayacak.

Bu gelişmeler karşısında Türk Eczacılar Birliği salı günü odalarla toplantı yapıp, süreci değerlendirecek. Sözleşmesizlik dönemi 16 Ocak'ta başlayacak.