BIST 10.280
DOLAR 32,24
EURO 34,80
ALTIN 2.418,68
HABER /  POLİTİKA

Sonuçlar nasıl izlenmeli?

Vatandaşlar seçim sonuçlarını nasıl izlemeli? Dikkat edilmesi gerekenler;

Abone ol

Seçim akşamı televizyon başındaki vatandaşa bir partinin oylarında artış olup olmadığını anlamak için geçen seçimde en çok oy aldığı 3 ile bakılması gerek.

Vatandaşın öncelikle dikkat etmesi gereken konu; ilk sonuçları dikkate almamak. Çünkü ilk açıklanan genel sonuçlar yanıltıcı olabilir. Saat 22.00’ye kadar beklemek gerekir. Böylece daha doğru bir tablo ortaya çıkmış olacak.


Kırsal-kentsel dağılımı önemli

İkinci olarak kırsal-kentsel dağılımının dikkate alınması gerekir. Türkiye’de nüfusun 3’te 2’si kentsel, 3’te 1’i kırsalda yaşar. Bazı partilerin kentlerdeki oy oranı düşük, ama kırsaldaki oy oranı yüksektir. Sonuçlar açıklanırken kentlerdeki oy oranı düşük partinin başarısız olduğu sonucuna hemen varmamak gerekir. Çünkü kırsaldan gelen oylar tabloları değiştirebilir. Bir de tabii ki barajı kaç partinin geçtiği önemli.

Eğer bir parti güçlü olduğu ve 2002 seçimlerinde de yüksek oy aldığı bir ilde düşük oy alıyorsa, bu parti seçimi kaybediyor anlamına gelmez.

Eğer bu parti oy potansiyeli yüksek 3 ilde birden ciddi bir oy kaybı yaşıyorsa, işte o zaman bu partinin Türkiye genelinde oylarında düşüş olacağını düşünebilirsiniz.