BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

Sandığa kaç kişi gidecek?

Bugün sandık başına katılımın ne kadar olacağı merak konusu. İşte tahminler;

Abone ol

Türkiye, cumhurbaşkanı seçiminin kilitlenmesi nedeniyle bugün erken seçim için sandık başına gidiyor. 1946’dan sonra ilk kez Temmuz ayında genel seçim yapılması, katılım oranını merak konusu haline getirdi.

Ancak haftalardır yürütülen kampanyalar sonucunda tatilini erteleyen veya oy vermek için yolculuğu göze alan seçmenler sayesinde katılım oranının yüksek olması beklentisi doğdu. Katılım oranı, 12 Eylül döneminin ardından ilk genel seçimin yapıldığı 1983’ten beri en düşük düzeye 2002 seçiminde indi. 3 Kasım 2002’de yüzde 79,1 olan katılım oranının, yaz mevsimi olmasına rağmen tatilcilerin de katılımıyla yüzde 90’ı aşacağı tahmin ediliyor.

Seçmen kartına yüzde 30 indirim


Geçen hafta boyunca yaşanan geri dönüş seyahatleri dün itibariyle doruğa çıktı. Otobüs ve havayolu taşıma şirketleri yetkilileri, Pazartesi gününden itibaren Ege ve Akdeniz bölgesinden seferlerin tam doluluk oranı ile yapıldığını kaydettiler. Türkiye Otobüsçüler Federasyonu Başkanı Mustafa Yıldırım, hafta boyunca yolcu sayısında çok ciddi artış olduğunu belirterek, otobüs firmalarının fiyat artışına gitmediğini ifade etti. Yıldırım geçen yılın Temmuz ayına göre yüzde 20’lik bir yolcu artışı olduğunu söyledi.

Bazı firmalar “seçmen kartını” göstermeleri şartıyla yolculara yüzde 30 indirim uyguladı. Uçak seferlerinde de, tatil yörelerinden dönüşlerde yüzde 100’e yakın doluluk yaşandı. Yarından sonraki günlerde ise Ege ve Akdeniz bölgelerine uçuşlarda yüzde 30’luk talep artışı gözleniyor.

Bodrum feribotu erken geldi

Bir süre önce İstanbul-Bodrum arasında sefere başlayan Ankara feribotu, seçim için Bodrum’a ek sefer düzenledi. Sabah erken limana gelen Ankara gemisi oy vermek için dönen 575 İstanbul yolcusunu alıp hemen hareket etti.

Kapıkule’de oy kuyruğu

AVRUPA ülkelerinde yaşayan ve yaz tatillerini geçirmek için Kapıkule ve İpsala sınır kapılarından Türkiye’ye giriş yapan Türkler, genel seçimlere yoğun ilgi gösterdi. 25 Haziran tarihinde başlayan seçim sürecinde yurda giriş yapan 400 bin Türk’ten oy hakkı bulunan 78 bin kişi Kapıkule’de 5, İpsala’da kurulan 4 ayrı sandıkta oylarını kullandı. İşçilerin ülkeye girişi nedeniyle Kapıkule Gümrük Sahası içi ve Bulgaristan Kaptan Andrevo Sınır Kapısı’nda uzun araç kuyrukları oluştu. Tatil yerlerinde ise gözle görülür bir tenhalık yaşanıyor. Vatandaşlar oylarını kullanmak için tatillerine ara verdi ya da erteledi.

TATİLLERİNİ YARIM BIRAKTILAR

Şereflikoçhisar'da yaşayan ailesinin yanında tatilini geçiren Ramazan Aydın, sırf oy kullanabilmek için Ankara’ya geldi. Üniversite öğrencisi Aydın, Ankara’ya geliş nedenini seçimde oy kullanmayana ceza veriyorlarmış diye açıklarken, ilk kez yaşayacağını seçim heyecanını da gizlemiyor.

Seçmen kütüğünü öğrenim gördüğü Ankara’ya getiren 19 yaşındaki Pınar Tunçer, vatandaşlık görevini yerine getirmek için seçimlerden bir gün önce Ankara’ya geldi. Tatilini İstanbul’da oturan ailasinin yanında geçiren Pınar Tunçer, bir oyun bile çok önemli olduğunu söylüyor.

Yaşamını Ankara’da müzik yaparak kazanan Önder Işık, oy kullmanmak için Ankara’ya gelenlerin aksine vatandaşlık görevini yerine getirmek için memleketi Van’a gitti.

OY kullanabilmek için tatilini yarıda keserek Ankara’ya gelenler arasında Özbalı ailesi de vardı. Antalya’ya dinlenmeye giden Yıldız-Yusuf Özbalı çifti, bugünkü seçimlerde oy kullanmak için bir gün önceden Ankara’ya geldi. Özbalı çifti, oy kullandıktan sonra tekrar tatillerine devam edecek.