BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Somali'den evlatlık için rekor başvuru

Açlık ve sefelatle boğuşan Somali'ye yardım elini uzatan Türk halkı yetim çocukları evlat edinmek için de harekete geçti

Abone ol


İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne bağlı Karataş Mahallesi'nde bir çocuk evini ziyaret eden Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Fatma Şahin, gazetecilerin, Somali'deki çocukların evlat edinilmesiyle ilgili sorusunu yanıtladı.

Şahin, ''Türkiye'de özellikle Somali'deki çocukları evlat edinmek isteyen kişiler olmuş. 300'e yakın rakamdan bahsediliyor. Bununla ilgili bir çalışma var mı, prosedür nedir?'' sorusuna karşılık, ''Sayı çok yüksek. Aslında 300'den çok daha fazla'' dedi.

Ramazan ayı dolayısıyla yardımlaşma ve dayanışma ruhunun en üst düzeye çıktığı bir döneme gelindiğini ifade eden Şahin, dünya genelinde Türkiye'nin verdiği mali destek, gıda yardımı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, bölgede yol, hastane ve gerekli olan her şeyin yapılması talimatıyla yeni bir süreç başladığını belirtti.

Somali'ye kendisinin de gittiğini hatırlatan Şahin, kendilerine gelen en büyük taleplerden birinin Somali'deki çocukların Türkiye'de evlat edinilmesi olduğunu bildirdi.
 
SOMALİ, ULUSLARARASI ANLAŞMAYI İMZALAMAMIŞ

Şahin, bunu uluslararası hukuk noktasında incelettiklerini belirterek, şöyle devam etti:

''Elimizdeki yasal düzenlemeye göre bunu aslında ülkeler arasında yapabiliyoruz, fakat Somali bu uluslararası anlaşmayı imzalamamış. Şimdi biz gittiğimiz zaman oradaki ilgili bakanlarla da görüştük. Onlar buna sıcak baktıklarını söyledi, 'başka bir ülkeye vereceğimize bunu Türkiye'ye çok rahat verebiliriz. Yetim çocukların, annesiz-babasız çocukların Türkiye'ye gelmesine biz de güven içerisinde bunu yapabiliriz' dediler. Fakat Meclis başlayınca, o uluslararası hukuka göre uluslararası anlaşmanın Somali karşılığının çıkması gerekiyor. Meclis başladığı zaman bu yasal altyapının Dışişleri Bakanlığımızla beraber takibini yapacağız. Yasal altyapı çıktıktan sonra zaten bir engel kalmıyor, gereğini biz bakanlık  olarak da takip edeceğiz.''

Somali'den evlat edinmek isteyenlerin sayısına ilişkin Bakan Şahin, talebin çok fazla olduğunu, fakat şu anda yasal açıdan mümkün olmadığı için insanların taleplerini beklettiğini söyledi.

Şahin, ''Sayının çok çok fazla olduğunu düşünüyorum ben. Bize gelen taleplerden öyle bir öngörümüz var. Ama yasal altyapı oluşunca size daha net sayı vereceğiz'' dedi.