BIST 10.269
DOLAR 32,35
EURO 34,78
ALTIN 2.395,38
HABER /  GÜNCEL

Somali'de iki Islamcı militan grup 'güçlerini birleştiriyor'

Somali'de BM destekli hükümete karşı savaşan Eş-Şebab ve Hizb-ul İslam adlı İslamcı militan grupların güçlerini birleştireceği bildiriliyor.

Abone ol

Somali'nin orta ve güney kesimlerinde kontrol militanların elinde

Somali'de BM destekli hükümete karşı savaşan Eş-Şebab ve Hizb-ul İslam adlı İslamcı militan grupların güçlerini birleştireceği bildiriliyor.

El Kaide ile bağlantılı olduğunu açıklayan 'gençlik' anlamındaki Eş-Şebab örgütü ile İslam'ın Partisi anlamındaki Hizb-ul İslam örgütü arasında geçen yıl ihtilaf yaşanmış, yükselen tansiyondan Hizb-ul İslam zarar görmüştü.

Ancak hükümeti desteklemek için Somali'de bulunan ve son dönemde militanlara karşı ilerleme sağlayabildiğini söyleyen Afrika Birliği gücünün bir sözcüsü, birleşmenin fiili durumda bir değişiklik yaratmayacağını söylüyor.

BBC'ye açıklama yapan sözcü Maj Bahoku Barigiye, güçlerinin sık sık bu iki örgütün militanlarının ortak saldırılarına maruz kaldığını söylüyor.

İslamcı militan gruplar, ülkenin orta ve güney kesimlerinin çoğunda kontrolü elinde bulunduruyor.

Afrika Birliği askerleri ise son dönemde başkent Mogadişu'nun yarısında kontrolü İslamcı militanlardan aldıklarını belirtiyor.

Birlik askerlerinin bazı komutanları, militanları başkentten tamamen çıkarmak için daha fazla güce ihtiyaçları olduğunu söylüyor.

Eş-Şebab ve Hizb-ul İslam'ın birleşeceğine dair haberler örgütlerin liderleri tarafından henüz doğrulanmadı.

BBC Somali Servisi uzmanı Muhammed Muhammed, Hizb-ul İslam'ın bazı komutanlarının, El-Kaide gibi cihat yanlısı uluslararası gruplarla ilişkisi olan Eş-Şebab'la birleşmekten rahatsızlık duyduklarını söylüyor.

Ülkedeki İslamcı grupların geçmişteki çatışması nedeniyle yüz binlerce kişi ülkeyi terk etmek zorunda kalmıştı.