BIST 10.264
DOLAR 32,36
EURO 34,79
ALTIN 2.393,18
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan otelcileri böyle fırçaladı!

Türkiye Otelciler Federasyonu genel kuruluna katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kıyı bölgeleri dışında yatırım yapmayan turizmcileri sert sözlerle eleştirdi.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, haftasonunu ayırdığı Muş ve Bitlis gezilerinde gördüklerinden memun kalmadı. Muş'ta 106 Bitlis'te ise 71 yatırımın açılışını yapan Erdoğan, bölgeye otel yatırımı yapmayan turizmcilere verdi veriştirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ankara Bilkent Otel'de düzenlenen Türkiye Otelciler Federasyonu 3. Olağan Genel Kurulu'na katılarak, turizmcilere seslendi.

Hafta sonunu Muş ve Bitlis gezileriyle geçiren Başbakan Erdoğan, kıyı turizmi dışındaki alanlara yatırım yapmayan turizmcileri sert sözlerle eleştirdi:

"2002'de 8.5 milyar dolar olan turizm gelirimiz 2009 sonunda 21 milyar dolara çıktı. 2010'u da 29 milyon turist ve 23 milyar dolar turizm geliriyle kapatmayı hedefliyoruz. Avrupa turizmindeki payımız yüzde 5.6, dünya turizminde ise yüzde 3.1. Turizm gelirleri açısından dünyada 9. sırada yer alıyoruz. Bu rakamlar gurur verici ama yetersiz. "

TÜRKİYE'DE 5 İL Mİ VAR?


Muş ve Bitlis'te karşılaştığı tabloyu da açıklayan Erdoğan, "Bizim, Türkiye'deki turizm destinasyonu acaba 5 il mi? Sadece İstanbul, Antalya, Kapadokya mı? Acaba bunların dışında güçlü destinasyonlarımız yok mu? Bizim 81 ilimizin 81'i de özel birer destinasyondur ama bunun üzerinde çalışmamız lazım" dedi.

"Hafta sonu Muş ve Bitlis'teydik. Biz bu bölgelerde alt yapıyı hazırlamak zorundayız. Yolları yapmışız, havalimanı yapmışız. Ama ne Muş'ta ne de Bitlis'te doğru dürüst otel yok. Niçin böyle bir atılımın içine girmiyoruz? Bitlis'te 71 tesisin, Muş'ta da 106 tesisin açılışını yaptık. Belki çoğunuzun bundan bile haberi yok! Van Gölü kenarında bile doğru düzgün otel yok. Bize gelip '400 dönüm yer verin. Ben de otel yapayın' diyenler var. İnsaf! 400 dönüm yeri neden sana vereyim. Oraya 4 tane otel yapılır. Nemrut, Süphan, Van Gölü, Selçuklu, Osmanlı eserleri ortada . Mardin'de bile doğru dürüst bir otel yok. Gelen günübirlik gelip gidiyor. Yatırımcı girişimci en çok parayı nerede kazanıyorsa oraya gidiyor, risk almıyor. Ama ekonomi risk almaktır. Bu riski alacaksınız."

KANUN İSTEDİĞİNE TEPKİ

Türkiye'deki otel işletmecilerinin birlik niteliğine sahip olabilmek için kanun istediğini de anımsatan Erdoğan, "Önce yatırım yapın, sonra kanun isteyin. Siz adımları atmadan ben kuru kuru vaad vermek" dedi. Bu sözleri üzerine salondakiler tarafından alkışlanan Erdoğan, "Ben alkışa da çok meraklı değilim" sözleriyle tepki gösterdi.

Erdoğan, turizmcilerin Gazi Havalanı'yla ilgili talepleri olduğuna da değinerek, bu havalanının büyük uçakların inmesine uygun olmadığını, bu konuda hükümet olarak sorumluluk alamayacaklarını bildirdi.

KOMŞUDAN MİSAFİR GELİYOR

Hükümetin her yıl düzenlediği büyükelçiler toplantısının bu yıl Erzurum'da yapılacağını da kaydeden Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu'nun da toplantıya katılacağını açıkladı. Ancak Erdoğan, Erzurum'daki yatırımlardan da memnun değildi. Erdoğan, yatırımcıları "Erzurum'da kaç tane otel var?" sözleriyle eleştirdi.

2023 HEDEFLERİ

Türkiye'nin 2011 yılında turist hedefi 30 milyon, 2015'te ise bu rakamın 40 milyona çıkması bekleniyor. 2023'te ise hedef dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmak. Bu hedef içinde turizm hedefi ise 50 milyon turist.